Şcoala a inceput anul acesta cu mai puţine şcoli, mai puţini elevi şi cu mai puţini profesori. Dar şi cu prea puţine microbuze şcolare, cu şcoli aflate incă in şantier şi cu şcoli neautorizate sanitar.
Declinul din invăţămant este ilustrat intr-un tablou al cifrelor cu multe minusuri.
ŞCOLI ŞI GRĂDINIŢE DESFINŢATE
In Sălaj au fost desfiinţate 31 de unităţi de invăţămant din cauza numărului mic de şcolari şi preşcolari – 18 şcoli şi 13 grădiniţe – conform raportului privind situaţia unităţilor de invăţămant, prezentat vineri de inspectorul şcolar general Ioan Abrudan in cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural. Sălajul a rămas cu 457 de unităţi şcolare, din care doar 118 cu personalitate juridică. Elevii inscrişi anul acesta, in număr 41.010, sunt cu aproximativ 700 mai puţini comparativ cu anul şcolar trecut.
MICROBUZE ŞCOLARE INSUFICIENTE
Pentru elevii şi preşco-larii din unităţile care au fost desfiinţate era pre-văzută soluţia transportului către şcolile din apropiere, insă, potrivit lui Ioan Abrudan, nu există suficiente microbuze şcolare. Există doar 59 de astfel de microbuze, deşi ar fi nevoie de 71.
CU 200 DE POSTURI MAI PUŢIN IN INVĂŢĂMANT
Odată cu numărul scăzut al elevilor inscrişi, şi numărul posturilor din invăţămantul sălăjean s-a redus. Dacă anul trecut erau peste 4700 de posturi, in acest an numărul lor trece puţin peste 4500, şi nici acestea nu sunt in totalitate ocupate de cadre didactice calificate. Astfel, 58 sunt pesionari, iar 38 de persoane ce ocupă un post anul acesta in invăţămantul sălăjean sunt necalificate, adică nu au studii cores-punzătoare pentru materia pe care o predau, a explicat Inspectorul Şcolar General, Ioan Abrudan.
ŞCOLI IN ŞANTIER
Finalizarea lucrărilor de reparaţii capitale, reabilitări sau consolidări in unele unităţi şcolare nu au coincis cu debutul anului şcolar. Lucrările s-au incheiat doar in 41 de şcoli din cele 72 in care au fost demarate anul acesta. In 20 de unităţi de invăţămant lucrările vor fi finalizate in acest an, iar in alte 11 abia anul viitor.
ŞCOLI NESIGURE IN MEDIUL RURAL
Pentru siguranţa in şcoli, Ioan Abrudan a precizat că se are in vedere implementarea unui proiect prin care toate şcolile să beneficieze de camere video şi sisteme de alarmă. S-a constatat că 75 de şcoli, in special in mediul rural, nu beneficiază de măsuri de asigurare a securităţii.
Peste 80 de şcoli neautorizate
Pe lista prolemelor identificate in sistemul de invăţămant sălăjean figurează şi 22 de unităţi şcolare care nu au autorizaţie de funcţionare şi 59 care sunt in curs de autorizare, cărora li s-au adăugat alte două şcoli din mediul rural ce au rămas fără auto-rizaţia de funcţionare, suspendată de reprezentanţii Direcţiei de Sănatate Publică in urma unor inspecţii, potrivit directorului adjunct al DSP Sălaj, Sanda Stanca.
Tot in mediul rural, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare, Răzvan Chiorean, reprezentanţii DSV Sălaj au constatat că in unele şcoli condiţiile pentru depozitarea alimentelor din programul “Cornul şi laptele” nu sunt corespunzătoare.