Zece licee din Salaj au incheiat parteneriate cu 21 de firme pentru a-i califica pe tineri.
Numai ca parintii nu vad viitorul copiilor lor in meserii
Pentru anul scolar 2013 – 2014, zece licee din Salaj au incercat sa reinvie traditia formarii meseriasilor, de care este mare nevoie pe piata muncii. Lipsa invatamantului profesional a determinat aceste licee sa incheie contracte de parteneriat cu 21 de firme din judet. Sistemul este in masura sa contribuie la insertia absolventilor pe piata muncii dupa calificarea elevilor in diferite domenii. Scopul parteneriatuluui este de a-i forma si califica pe tineri care termina clasa a IX-a in meserii precum mecanic auto, electronist aparate si echipamente, lacatus mecanic prestari servicii, instalator instalatii tehnico – sanitare si de gaze, brutar – patiser – preparator produse fainoase sau ospatar – vanzator in unitati de alimentatie.
Cursurile de calificare profesionala organizate de cele zece licee din Salaj in parteneriat cu intreprinderile salajene, prin intermediul programului „Alege-ti drumul”, au inceput in aceasta toamna cu stangul. Majoritatea nu au reusit sa atraga suficienti elevi pentru a constitui clasele cu un numar rezonabil de elevi. Elevii prefera sa isi termine studiile liceale, sa faca o facultate, de unde sa iasa… someri cu diplome. Asta in ciuda faptului ca ar putea sa devina electricieni sau mecanici auto, calificari care i-ar ajuta sa isi gaseasca foarte usor un loc de munca. Ba mai mult, din acest an statul ii remunereaza cu 200 de lei pe luna, doar ca sa invete o meserie. Elevii care ar opta pentru invatamantul profesional se pot inscrie dupa ce termina clasa a IX-a si urmeaza doi ani de studiu in cadrul acestui nou sistem. Profesorii spun ca exista o mare reticenta fata de invatamantul profesional, atat din partea elevilor, cat si din partea parintilor.
Cele zece licee din Salaj inscrise in program sunt: Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalau, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Simleu Silvaniei, Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” din Crasna, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau, Liceul Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalau, Liceul Tehnologic Nr.1 din Sarmasag si Liceul Tehnologic Nr.1 din Nusfalau.
Inspectoratul da vina pe parintii
Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj acuza atitudinea parintilor si a copiilor vizavi de invatamantul profesional. Rodica Costache, inspector scolar pentru discipline tehnice, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca, „in marea majoritate a cazurilor, problema porneste de la parinti”, precizand ca, „odata ce elevii au intrat in clasa a IX -a la liceu, parintii considera o regresie ideea de a opta din clasa a X – a pentru o forma de invatamant profesional pentru copilul lor”. Inspectoarea apreciaza ca, in 80 la suta din cazuri, parintii sunt cei care ii influenteaza pe copii. „Nu prea sunt tineri care sa refuze forma de invatamant profesional din proprie initiativa”, tine sa completeze Rodica Costache.
API a facut clasa de mecanici auto cu numai 12 elevi
La Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalau s-a propus infiintarea unei clase cu 28 de locuri la specializarea meca-nic auto. Firmele cu care liceul a incheiat contracte de parteneriat pentru a-i califica pe elevi sunt SC Bartos Serv SRL din Zalau si SC Nazaret SRL din Criseni. Din cele declarate ieri de directorul colegiului, Ioan Lung, reiese ca doar 12 elevi care au terminat clasa a IX – a si-au dat seama ca vor avea mai multe sanse de angajare in viitor daca vor opta din clasa a X -a spre un invatamant profesional. Inspedtoratul Scolar judetean a dat aviz de functionare a clasei profesionale cu numai 12 elevi. Directorul scolii admite ca „de regula, copiii doresc sa faca liceul si nu vor sa mearga la scoala profesionala, din mai multe motive, iar profesorii ar trebui sa inteleaga ca fiecare copil trebuie sa invete ce i se potriveste, nu ce am vrea noi sa invete”. Unul dintre motivele pentru care elevii nu se simt stimulati sa urmeze invatamantu profesio-nal este ca firmele partenere nu le ofera garantia ca ii vor angaja. „Nu exista vreun contract de angajare, nici macar pentru un numar mic de elevi, nicidecum pentru toti”, a precizat Ioan Lung. „La profesionala vin cei mai slabi, de aceea intreprinderile nici nu vor sa incheie contracte cu noi”, a adaugat directorul. Argumentul invocat de Ioan Lung este ca angajatorii prefera sa angajeze absolventi de liceu sau de facultate si sa ii formeze ei in meseria pe care o vor urma tinerii. Exista si avantaje ale invatamantului profesional, pe care directorul colegiului le considera demne de luat in seama. „In primul rand, vrem sa scoa-tem soferi si mecanici responsabili”, sustine oficialul colegiului, adaugand ca „degeaba vor sti sa repare o masina, daca nu pot sa o mute, pentru ca nu au permis”.
Liceul Mihai Viteazul abia a convins 37 de elevi sa imbratiseze o meserie
Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau a propus infiintarea a doua clase cu invatamant profesional, fiecare cu cate 28 de locuri. Cu toate acestea, Florin Niste, directorul liceului, spune ca s-au inscris doar 19 elevi pentru domeniul constructii, instalatii si lucrari publice, iar 18 au optat pentru domeniul mecanicii. Firmele partenere sunt Compania de Apa Somes – sucursala Zalau, SC Constructii Montaj SA din Criseni, SC Nazaret SRL din Criseni, dar si SC Autotest SRL din Zalau. In opinia directorului liceului, numarul mic de elevi care au optat pentru invatamantul profesional este justificat de atitudinea parintilor. „Cand aud de scolile profesionale, parca ar fi o sperietoare”, sustine Niste. Oficialul liceului spune ca nu a fost usor sa atraga elevii spre invatamantul profesional. Angajatii liceului au mers in vara si pe la sate sa pre-zinte tinerilor oferta de invatamant, insa… nu prea au fost doritori. „Un singur elev a venit de la Cehu, restul sunt de la noi”, explica Florin Niste. „Am incercat, am reusit, dar nu a fost usor!”, este concluzia directorului acestei institutii. „Este o problema de mentalitate a parintilor si a copiilor care desconsidera invatamantul profesional, dar poate in doi, trei ani de zile isi vor da seama ca este nevoie de meserii”, a spus in incheiere Florin Niste, directorul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau.
Elevii simleuani s-au prins de avantaje
Elevii de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei par sa inteleaga cel mai bine avantajele invatamantului profesional, care, desi nu le ofera o diploma de universitate, le ofera sansa de a fi meseriasi apreciati. 24 dintre ei au mers pe acest principiu sanatos si au ales, dupa ce au terminat clasa a IX – a in invatamantul liceal, sa se specializeze in urmatorii doi ani in domeniul mecanicii. Firma partenera este SC Mada SRL din Simleu Silvaniei. Vasile Groza, directorul liceului, ne-a declarat ieri ca „invatamantul profesional din clasa a X -a este foarte avantajos pentru elevi, iar lor le convine, mai ales ca din clasa a XI – a pot sa faca scoala de soferi”. In acelasi timp, directorul liceului spune ca programul vine in sprijinul tinerilor, pentru ca vor primi si 200 de lei pe luna. „Un alt avantaj este ca cei care vor pot sa urmeze si liceul dupa ce au terminat profesionala”, a precizat in incheiere Vasile Groza. Directorul se refera la faptul ca absolventii celor doi ani de invatamant profesional isi pot continua studiile liceale cu doi ani de studiu la seral.