Dragi cititori, în contextul în care, în urma mai multor studii recente, ateismul a devenit a treia ”religie” a lumii, tot mai mulți militanți atei își schimbă radical traiectoria convingerilor.

Printre ei l-am descoperit de curând pe ateul britanic John Gray și al său volum numit ”Noii Leviatani- Gânduri după epoca post-liberală”. Cartea este una dintre cele mai admirabile cărți de apologetică pro-creștinism scrisă de un ateu care și-a schimbat complet polul.

Gray este un intelectual influent care a făcut turneul marilor universități ale lumii, inclusiv Harvard, Oxford, iar în ultimii ani la prestigioasa London School of Economics, unde predă Gândirea Europeană. El a devenit unul dintre cei mai mari apologeți ai creștinismului din zilele noastre. Gray este un mare admirator al lui Iisus Christos, Dumnezeu creștinilor, și chiar dacă Dumnezeu nu are nevoie de apologeți, Gray își folosește toate abilitățile intelectuale pentru a explica generației contemporane valoarea inestimabilă a creștinismului, dar și avantajele istorice generate de credința în Christos. Orientat de pe pozitii ostile față de creștinism, către poziții de profundă apreciere, el pare să spună la unison, împreună cu mulți influenți gânditori atei ai generației noastre care se reorientează, că fără creștinism astăzi nu am avea nici democrație, nici civilizație.

Gray afirmă că secularismul contemporan s-a îndepărtat de ideile sociale și politice clasice ale antichității, în speță, cele creștine, pe care civilizația europeană a fost construită și care sunt: valoarea individului, egalitatea ființelor umane înrădăcinată în noțiunea că toți suntem creați după același șablon (imaginea lui Dumnezeu), universalismul și ideea ”meliorismului”, adică instituțiile publice și politice pot fi perfecționate prin aplicarea valorilor creștine.

Gray avertizează asupra faptului că statele zilelor noastre se transformă tot mai mult într-o fabrică de modelare a ființelor umane, asumându-și tot mai abuziv rolul de a fi ingineri de suflete și arogându-și o autoritate tot mai mare asupra aspectelor de viață intimă a cetățenilor. Statul vrea să reconfigureze moralitatea și gândirea ființei umane, controlând limbajul și vocabularul și atentând la identitatea moștenită din trecut(exemplu: ideologia de gen).

Gray trage un grav semnal de alarmă asupra faptului că UE încearcă ceea ce până acum nu s-a mai încercat, și anume eliminarea civilizației ”antropocene”, adică a civilizației în centrul căreia stă ființa umană, și înlocuirea ei cu o civilizație a cărei atenție primordială nu mai este ființa umană, ci clima și natura. Totodată, UE s-a lansat într-un proiect de ”recreare a lui Dumnezeu”, lucru care se face prin tehnologie, realinierea gândirii și autocreare. Noțiunea de autocreare (self-creation), ne spune Gray, implică o tiranie absolută. ”Doar monoteismul pune umanitatea în centrul lucrurilor”, conchide Gray.

Dragilor, cu siguranță creștinismul are o valoare politică și socială inestimabilă, dar să nu ne oprim numai aici. Știm că ideea la modă astăzi este aceasta: că Iisus Christos a fost un mare învățător moral și dacă I-am urma sfaturile am putea instaura o ordine socială mai bună și am putea evita un alt război. Fără îndoială! Dar lucrul acesta este departe de a fi suficient.

Este adevărat că dacă am urma sfatul lui Christos am trăi curând într-o lume mai fericită. Dar nu trebuie să mergem nici măcar până la Christos. Dacă noi am fi făcut deja ce ne-au spus Platon, Aristotel sau Confucius, am trăi acum într-o lume mult mai bună. Și atunci? Noi nu am urmat niciodată sfaturile marilor învățători, de ce să începem acum? Doar pentru faptul că Iisus este cel mai mare învățător moral? Dacă nu putem învăța lecțiile elementare, cum le vom învăța pe cele avansate?

Dacă privim la orice scrieri cu adevărat creștine, descoperim că ele vorbesc de ceva cu totul diferit de toate celelalte învățături. Ele ne spun că Christos este Fiul lui Dumnezeu, că El își retrăiește la fiecare Liturghie jertfa de pe Calvar, că El iartă păcatele oamenilor și se oferă pe Sine sub forma umilă a Pâinii și Vinului, iar cei care cred în El vor avea viață veșnică, și mulți sunt cei care, de-a lungul timpului și până astăzi, au experimentat în mod concret și palpabil aceste realități, iar mărturia lor este rațională și indubitabilă.

În colțul opus acestei credințe, spiritul și viziunea ateismului pervertesc toate valorile și le pun în serviciul egoismului și al tiraniei. Omenirea întreagă sângerează sub povara unui materialism ateu, iar nouă ni se cere ieșirea la lumină și grija permanentă față de prăbușirea dramatică a civilizației. Dumnezeu continuă să facă minuni in inimile oamenilor, așa cum a făcut cu John Gray, marele adversar al credinței, pentru a ne ajuta să ne schimbăm și noi viețile.

Vă invit să ne oprim în loc și să ne reevaluăm prioritățile. Supraviețuirea morală a acestei lumi depinde total de viziunea noastră asupra vieții, asupra ființei umane și asupra lui Dumnezeu.

Toate cele bune!