Atunci cand te pregatesti pentru un interviu pentru un job trebuie sa stii ca raspunsurile tale cantaresc foarte mult. Documenteaza-te putin despre piata din domeniu si da raspunsuri clare.
Intr-o astfel de perioada economica este foarte greu sa-ti gasesti un loc de munca. Iar patronii sunt interesati sa angajeze persoane capabile, care stiu ce vor si au ambitie. Iar pentru asta un interviu este mult mai transant pentru a fi siguri ca postul vacant pe care il au va fi ocupat de persoana potrivita. Multi candidati la un post sunt surprinsi pe picior gresit de intrebarile adresate de reprezentantii de la resurse umane. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari puse de intervievatori, potrivit specialistilor in resurse umane.
Atentie la raspunsuri
Angajatorul poate afla daca persoana pe care o intervieveaza va rezista pe aceeasi pozitie pe o perioada mai lunga, pentru a nu risca sa piarda timp si bani. Angajatorii mai pun intrebari prin care sa-ti testeze si alte calitati, cum ar fi creativitatea, spontaneitatea, seriozitatea si fidelitatea. De ambitia ta isi dau seama prin intrebarea “unde te vezi peste cativa ani?” Raspunsurile trebuie sa aiba in vedere postul pentru care candidezi. Nu invata pe de rost raspunsuri tip pentru ca te vei pacali singur.
Care va sunt slabiciunile?
Este o intrebare dificila si ar fi ideal sa minimalizezi slabiciunile in raspunsul tau. Concentreaza-te asupra punctelor forte. In loc sa spui ca nu te pricepi sa sustii o prezentare, spune ca lucrezi la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, pentru a deveni un orator mai bun.
De ce ar trebui sa va angajam?
Pentru a raspunde acestei intrebari, este bine sa faci un sumar al experientei tale si sa convingi angajatorul ca merita sa te aiba in echipa. Nu-ti fie teama sa te lauzi cu rezultatele anterioare si sa-ti evidentiezi calitatile.
De ce doriti sa lucrati in aceasta companie?
De obicei, angajatorul pune aceasta intrebare pentru a se asigura ca te-ai gandit bine inainte de a aplica pentru post. Este bine sa cunosti detalii despre companie si sa spui ca-ti doresti postul pentru ca se potriveste valorilor si aspiratiilor tale.
Care sunt telurile dumneavoastra?
In general este de preferat sa te opresti asupra telurilor pe termen scurt, cum ar fi obtinerea jobului respectiv si obtinerea unor rezultate bune. Dar nu-ti fie frica sa pomenesti si despre o promovare, pe termen mai lung.
De ce ati plecat de la jobul anterior?
Daca ai fost dat afara, incearca sa pui totul intr-o lumina pozitiva. Poti spune ca ai scapat de doua runde de disponibilizari, insa la a treia nu ai mai scapat. Daca ai inca un loc de munca, poti spune ca dupa ce ai petrecut mai multi ani in compania respectiva, esti pregatit sa mergi mai departe, sa castigi experienta.
Ce parte din fostul loc de munca va aducea satisfactie?
Intervievatorul vrea sa stie ce te motiveaza. Raspunsul poate varia in functie de postul pentru care aplici. Daca vei lucra cu publicul, poti spune ca cel mai satisfacator aspect era contactul direct cu clientii si problemele lor.
Ce puteti face pentru noi, iar alti candidati nu?
Aici este momentul sa stralucesti, punandu-ti in valoare competentele tehnice, de comunicare etc.
Ce asteptari salariale aveti?
Ar fi bine daca angajatorul ti-ar oferi un interval de salarizare pentru cineva cu experienta si vechimea ta. In orice caz, este important sa cunosti “piata” in acest domeniu, sa stii care ar fi salariile pentru posturile similare. Stabileste o limita minima sub care stii sigur ca nu ai accepta postul.