Prefectul care a inceput lupta pentru potentialul economic al Salajului
Filonas Chis se afla inca in exercitarea functiei de Prefect al judetului Salaj, pana cand Guvernul Ponta va emite o hotarare de guvern prin care va fi inlocuit dupa zece luni de mandat. In locul lui este asteptat Ionel Ciunt. Surpriza placuta pe care a avut-o Salajul cu Filonas Chis a fost implicarea activa a acestuia de la inceput in tot ceea ce a insemnat demers pentru dezvoltarea potentialului economic a judetului.
Sunteti prefectul judetului din luna mai a anului trecut…
A fost o perioada extrem de densa, complicata de multe momente incandescente. Am inteles de la bun inceput ca printre prioritatile mandatului meu sunt prioritatile economice. Au fost multe proiecte locale, generate si fundamentate de primarii tuturor partidelor politice pe care le reprezinta, prin care se urmarea dezvoltarea localitatilor, in mod deosebit pe masura 322, care sprijina modernizarea satului romanesc. Cu toate ca unele proiecte de finantare au fost respinse si cateva comune au fost scoase de pe lista finantarii chiar daca au intrunit numarul necesar de puncte pentru aprobarea proiectului, vreau sa va spun ca am facut toate demersurile pentru ca aceste proiecte sa se materializeze. Sunt unele care stagneaza. Ele trebuie revazute, dar avem semnale pozitive ca se vor declansa noi linii de finantare.
Stim ca reabilitarea DN1H a intrat in atentia dumnea-voastra imediat ce ati sesizat o suma de nereguli in executie
Una din preocuparile mele constante a fost realizarea in bune conditii a investitiei pe DN1H, unde am intampinat multe probleme de proiectare si de executie. Am avut o colaborare stransa cu proiectantii, cu constructorii si cu consultantii pro-iectului pentru DN1H, iar pana la urma elementele constructive din acest proiect au fost realizate. Este vorba in principal de sensuri giratorii, de benzi de stocare si alei pietonale. Ne-am implicat cu toata capacitatea, am implicat si specialistii din judetul Salaj, colegi de-ai nostri din Institutia Prefectului care au fost in permanenta de ajutor. Cred ca investitia va continua in conditii bune si ca in primavara aceasta se va materializa.
Ce ne puteti spune despre autostrada si despre centura Zalaului?
Este preocupant proiectul autostrazii Transilvania, ceea ce depinde de noi vom face in continuare pentru ca acest proiect sa fie accesat si sa aiba o reusita. Vor fi continuate demersurile si pentru proiectul care vizeaza centura Zalaului, care este o necesitate ce trebuie realizata, este un proiect extrem de important.
Despre agricultura… ?
Avem un potential extraordinar pe care va trebui sa-l valorificam mai plenar, sa dezvoltam ferme eficient pentru ca avem atat pamant de calitate in judet si este pacat sa nu fie altfel valorificat. Cred ca vom gasi resurse si formule eficiente pentru ca sa dezmortim si sa promovam acest proiect.
Ati initiat recent o dezbatere despre valorificarea statiunilor balneare din Salaj
Demersurile au fost incepute si ele vor continua, sunt si-gur, indiferent de cine va veni la conducerea Institutiei Prefectului. Oportunitatea este imensa pentru a valorifica acele izvoare termale pe care le cunoastem, in localitatile Boghis, Bizusa, Jibou, Meseseni, Simleu Silvaniei, identificate ca principali factori de dezvoltare in aceasta regiune. Va trebui sa facem tot ce ne sta in putinta pentru ca sa includem statiunile salajene in circuitul balnear national, in care sa mearga pensionarii, tinerii si, in general, concetatenii nostri care dupa cum cunoasteti merg pana la Hajdu sau alte localitati din strainatate, in loc sa facem ceva pentru valorificarea acestui potential. Este pacatul lui Dumnezeu ca nu reusim si nu am reusit pana la aceasta data sa exploatam aceste binecuvantari ale naturii.
Ce putem face pentru siturile istorice?
Nu trebuie uitate zonele de o asa frumusete, incarcate de istorie si reprezentate prin drumul castrelor, in localitatea Moigrad si in celelalte localitati care asteapta investitii in reteaua de transport si prin care sa atragem turisti, fapt care sa fie benefic pentru tot Salajul.
Ati fost preocupat de cresterea investitiilor Michelin in Zalau
Am avut recent o intalnire cu presedintele Michelin din Pa-ris, intalnire care a avut loc la Bucuresti. Nu as putea sa va dau date foarte concrete in legatura cu investitia de la Michelin. Am discutat mai multe aspecte, iar dialogul pe care l-am realizat, de principiu, a confirmat contributia Michelin pentru un proiect de dezvoltare in judetul Salaj. In acest sens, Michelin a achizitionat o suprafata de 20 de hectare in Criseni, pentru care francezii considera ca s-a platit de aproape trei ori valoa-rea reala de pe piata. Achizitia terenului nu s-a facut pentru a tine de imas, cum se spune in termeni populari, ci cu scopul de a realiza o investitie serioasa in aceasta zona. Momentul in care va incepe si tipul de activitati care se vor desfasura sunt detalii care ne vor parveni ulterior.