Scrisorica prin care ungurii accepta sa vanda reteaua de distributie se lasa asteptata

Pana ieri la inchiderea editiei, Primaria Zalau nu a primit acceptul in scris de la firma E-Star Budapesta care trebuia sa consfinteasca intelegerea de vineri prin care municipalitatea poate ras-cumpara tronsonul Kaufland – Bradet la pretul de 1,4 milioane de lei, stabilit la negocieri. Caldura a fost repornita oricum martea trecuta, dupa ce ungurii au intrerupt-o in dimineata aceleasi zile in incercarea de a forta mana Primariei sa ofere trei milioane pe reteaua de distributie. Deocamdata nu sunt motive de ingrijorare. Radu Nistorescu ne-a declarat ieri ca adresa de la reprezentantii firmei ungare va sosi cel tarziu in aceasta dimineata.

CET-ul se modernizeaza
Deocamdata, Uzina Electrica are pregatit un proiect pentru a-si moderniza productia de energie electrica si termica in sistem centralizat pe gaze naturale. Un pro-iect pentru producerea de energie electrica si termica pe baza de biomasa, un proiect mai avantajos, nu este reali-zabil deocamdata. Directorul Uzinei Electrice, Viorel Marian, ne-a declarat ca un astfel de proiect inseamna un drum lung si ca in situatia in care se afla acum CET-ul, cu echipamente supradimensio-nate si extrem de vechi, nu se poate demara un astfel de proiect, dar ramane in vedere aceasta varianta pe viitor. Acesta a mai adaugat ca nu este exclusa nici varianta de producere a energiei electrice si termice pe baza de deseuri menajere.

Gigacaloria este scumpa si subventionata, dar macar este a noastra
In Zalau au mai ramas in sistemul centralizat in jur de 200 de consumatori casnici, la care se adauga 45 de institutii publice, din care majoritatea sunt scoli, dar si opt societati comerciale. Potrivit hotararii din Consiliul Local din 25 februarie, consumatorii platesc pentru furnizarea energiei termice in sistem centralizat aceeasi suma ca si pana acum, respectiv 170 de lei cu TVA inclus pe gigacalorie, gratiei maririi subventiei acordate. Pentru ca anul acesta subventia abrobata prin HCL 190/2012 a fost majorata de la 381,82 de lei pe gigacalorie la 421,44 de lei pe gigacalorie, pretul facturilor la energia termica pentru consumatorii casnici a ramas acelasi, iar pentru consumatorii non casnici pretul a ajuns la 481,5 de lei fara TVA pe gigacalorie.

Aventura E-Star cu caldura din Zalau
In octombrie 2010, in urma unei licitatii publice, firma E-Star Distriterm a inceput sa asigure energia termica zalauanilor. Firma ungara s-a angajat prin contract la realizarea unor investitii in valoare de 15 milioane de euro, prin care sa asigure reducerea pierderilor de energie din sistem. Dar, in realitate, investitiile s-au dovedit a fi doar de 1,5 milioane de euro. Afacerea ungurilor nu mergea conform planului. Primariei i s-a parut convenabil la acea perioada sa vina cineva sa investeasca exact in momentul in care nu reuseau sa gaseasca un cumparator pentru Uzina Electrica aflata in dificultate, in insolventa. Dupa doi ani, firma ungara a realizat ca planul ei prin care dorea sa ii faca pe zalauani sa revina in sistemul centralizat nu avea cum sa aiba un final fericit. Asadar, in toamna anului trecut, ungurii, si-au luat talpasita si au plecat acasa. Pentru ca frigul incepea sa bata pe la usile zalauanilor, Uzina Electrica a trebuit sa preia din nou furnizarea caldurii in sistem centra-lizat. Firma E-Star Distriterm Zalau a cedat la un moment dat drepturile asupra retelei de distributie reabilitate in Zalau firmei mama E- Star Budapesta, aflata in insolventa. Ca urmare, firma mama a cerut despagubiri primariei pentru lucrarile efectuate, chiar daca E-Star Distriterm nu si-a respectat contractul. Anul acesta, in februarie, Primaria a inceput demersurile pentru rascumpararea tronsonului de la Kaufland pana in Bradet. Suma din raportul de evaluare facut de municipalitate se ridica la 1.090,758 de lei +TVA. In urma unei hotarari din Consiliul Local s-a stabilit o comisie din partea Primariei, care sa ia parte la negocierile cu reprezentantii firmei din Budapesta. Acum doua saptamani au avut loc doua runde de negocieri, in care maghiarii si municipalitatea discutau pretul de rascumparare, mai exact primaria oferea putin peste un milion de lei, iar ungurii cereau trei milioane, iar pentru ca nu s-au inteles la pret, desi primaria a urcat valoarea de rascumparare la 1,4 mili-oane de lei, E-Star Budapesta a intrerupt saptamana trecuta, marti, energia termica pentru consumatorii ramasi in sistemul centralizat. In aceeasi zi municipalitatea a hotarat sa distribuie in scoli si gradinite radiatoare, si s-a gandit sa treaca la „planul B”, adica sa renunte la sistemul centralizat si sa puna centrale proprii in toate institutiile. La o zi dupa, reprezentantii E-Star au deschis robinetul pentru cei 200 de consumatori si 45 de institutii publice si au decis sa reia discutiile in baza negocierilor avute cu o saptamana inainte, cu comisia primariei. In urma discutiilor de la sfarsitul saptamanii trecute, a reiesit ca ungurii s-au hotarat sa accepte oferta primariei, adica rascumpararea tronsonului amintit mai sus de catre primarie, cu pretul de 1,4 milioane de lei.