Legea minorităţilor naţionale, pragul electoral de 3 la sută la alegerile locale şi reorganizare regiunilor de dezvoltare sunt cateva din priorităţile care trebuie adoptate de coaliţa de guvernare pană in 2012.
Pe langă protocolul semnat de către PDL, UDMR, UNPR şi Grupul minorităţilor naţionale pentru susţinerea actualului guvern, cele patru formaţiuni politice au pus ştampila pe o anexă a protocolului care „bate in cuie” priorităţile legislative ale actualului arc guvernamentul. Priorităţile legislative trebuie adoptate pană in sesiunea parlamentară februarie -iunie 2012. Cea mai mare prioritate a coaliţiei este adopatarea Legii minorităţilor naţionale. Pe surse am aflat că s-a decis ca acest proiect legislativ să fie trecut prin Parlament in actuala sesiune parlamentară şi presiuni fac in acest sens cei din Grupul minorităţilor şi abia apoi cei de la UDMR. Următoarea ca importanţă este Legea administraţiei publice locale. Dacă va trece in forma cerută de partenerii din Guvern, noua lege prevede două modificări: primarul să aibă drept de vot in Consiliul Local ca şi orice consilier local şi să conducă şedinţele de CL, la fel ca şi in cazul consiliilor judeţene.
UDMR vrea prag electoral de 3 la sută
Cea mai arzătoare dorinţă a Uniunii maghiare este cea privind modificarea Legii electorale. Termenul de adoptare, conform anexei, este sesiunea septembrie-decembrie 2011, iar pragul electoral pentru alegerile locale va fi redus de la 5 la sută la 3 la sută. UDMR motivează că o astfel de modificare este necesară pentru a asigura reprezentarea comunităţii maghiare la nivelul administraţiei locale in toate judeţele unde trăiesc maghiari. ^Motivaţia de a scădea pragul electoral la nivel local a pornit de la faptul că sunt comunităţi locale, cu un număr insemnat de maghiari, care la alegeri nu pot ajunge in organele de conducere locale şi avem probleme serioase in a intra in consiliile judeţene şi locale”, explică deputatul Seres Denes planurile UDMR. Importantă pentru UDMR e şi legea privind reorganizare regiunilor de dezvoltare, pe motiv că actualele sunt ineficiente. Proiectul prevede retrasarea regiunilor de dezvoltare. De exemplu, Harghita, Covasna şi Mureşul vor face parte din aceeaşi regiune de dezvoltare. Sălajul urmează să fie „coleg” de regiune cu Bihorul şi Satu Mare.
PDL ii face pe plac lui Băsescu inainte de „pensionare”
Iniţierea reformei constituţionale este o pretenţie a PDL pentru a-i face pe place preşedintelui Traian Băsescu. Partidele care susţin Guvernul spun că ar trebui pusă in acord Constituţia cu rezultatul celor două referendumuri naţionale consultative din 2009, care prevăd reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300, parlament unicameral şi desfiinţarea imunităţii pentru deputaţi şi senatori. Insă, pană departe mai este mult. Prima dată trebuie infiinţată comisia parlamentară pentru reforma Constituţiei şi in acest caz orice modificare a Constituţiei presupune o majoritate de două treimi in Parlament şi apoi un referendum naţional, ceea ce pare foarte greu de realizat in viitorul apropiat.