Guvernul va propune o lege care să facă diferenţa intre palierul politic şi cel nepolitic. O astfel de măsură vizează peste 90 la sută din directorii deconcentratelor din judeţul nostru.
Primul ministru Emil Boc spune că depolitizarea administraţiei publice este ultima provocare a Guvernului şi promite un proiect de lege pentru a „defini clar palierul politic”. Şeful Executivului a propus limitarea numirilor politice la nivelul secretarilor de stat şi al şefilor de agenţii. „Trebuie să definim clar palierul politic de cel nepolitic. Voi propune un proiect de lege in regim de urgenţă, pentru a stabili clar unele lucruri: palierul politic trebuie rezumat la secretar de stat şi şefi de agenţii”, a declarat premierul, citat de hotnews. Boc a mai spus că in următoarea perioadă toţi şefii de instituţii publice deconcentrate vor fi supuşi unor teste profesionale, urmand să rămană in funcţii doar cei care işi vor dovedi compe-tenţa.
Promovăm activiştii, fără a ţine cont de profesionalism
In momentul faţă, mai mult de 90 la sută din serviciile publice deconcentrate sălăjene sunt conduse de oameni sprijiniţi politic de către PDL, UDMR şi, mai nou, chiar şi de UNPR. Singurele instituţii deconcentrate „neatinse” de fenomenul numirilor politice sunt Direcţia Sanitară-Veterinară şi Casa Judeţeană de Pensii pentru că foştii directori, Mircea Martin, respectiv Filonaş Chiş, şi-au caştigat in instanţă dreptul de a conduce instituţiile. Pană au fost repuşi cei doi pe funcţiile ocupate inainte de guvernarea PDL-UDMR, instituţiile au plătit cate doi directori pentru acelaşi post. Cele mai multe schimbări la nivelul unei conduceri deconcentrate au avut loc la Direcţia de Sănătate Publică, unde, după debarcarea Danei Pop, s-au succedat la conducere nu mai puţin de trei directori. Interimatul instituţiei este asigurat acum de Ligia Marincaş pentru că fostul director, Gabriel Nae, şi-a dat demisia după ce presa a dezvăluit existenţa unei condamnări la un an de inchisoare cu suspendare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
UNPR o sprijină ca director pe soţia lui Liviu Balint
Ultima mostră de numire pe criterii politice ne-a fost oferită săptămana trecută. Partidul infiinţat in luna mai a anului trecut, UNPR, reuşeşte să-şi impună oamenii in randul conducerilor din instituţiile publice sălăjene. Dacă la sfarşitul lui 2010 a obţinut funcţia de director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, UNPR se poate lăuda acum cu două posturi de director economic. La Direcţia Silvică Zalău a fost numită Narcisa Balint, soţia preşedintelui UNPR Sălaj, Liviu Balint, iar la Direcţia Sanitară-Veterinară urmează să fie desemnat omul. Impunerea Narcisei Balint a fost una „ruşinoasă”, spune Dorel Oros, directorul Direcţiei Silvice Zalău, care nu vede rostul acestei numiri, in condiţiile in care echipa managerială din municipiu este printre cele mai bune din ţară şi la sfarşitul lui 2010 a reuşit să incheie anul cu un profit de aproximativ şase miliarde de lei vechi.