Chiar dacă de cinci ani nu s-a mai cultivat sfeclă de zahăr in Sălaj, anul 2011 se dovedeşte a fi unul promiţător.
Accentul se pune pe asociere
Ieri, in sala de şedinţe a Direcţiei Agricole, in jur de o sută de agricultori sălăjeni s-au intalnit cu Florin Avram Bisorca, manager achiziţii la SC Zahărul Oradea S.A pentru a pune la punct unele detalii privind cultivarea sfeclei de zahăr in judeţul Sălaj. Precizăm că de cinci ani de zile in judeţul nostru n-a mai fost cultivat nici un hectar cu această plantă. Din capul locului, managerul Bisorcea a pus accentul pe asocierea proprietarilor de terenuri care doresc să cultive sfeclă, in aşa fel incat o tarla să includă, dacă nu cinci hectare, cat ar fi convenabil pentru fabrică, măcar două hectare. Fermierii au fost de acord pentru că două hectare la un loc nu-i un capăt de lume. Cele mai multe oferte de cultivare a sfeclei au venit din zonele cu tradiţie in această cultură Someş Odorhei, Ileanda, Galgău, Surduc etc.
Gratuit şi contracost
Cultura sfeclei de zahăr este pretenţioasă şi presupune multă trudă, dar in condiţiile actuale, cand kilogramul de zahăr se apropie de 5 lei, merită. Gavril Vlaicu, fost achizitor de sfeclă de zahăr, cand in Sălaj se cultivau sute de hectare, a ridicat problema transportului şi incărcatului. Mai marele fabricii de zahăr intr-ale achiziţiilor a afirmat că transportul este gratuit, incărcatul se plăteşte de către fabrică, iar contracost unitatea pune la dispoziţia producătorilor şi maşină de recoltat. Sămanţa este asigurată de beneficiar, iar borhotul rezultat in urma prelucrării este proprietatea furnizorului, adică a producătorului.
Subvenţii substanţiale pentru sfecla de zahăr
In mod normal, sfecla de zahăr din Sălaj are un conţinut de zahăr mediu (conţinutul de sucroză de 16 la sută). In aceste condiţii Fabrica de zahăr din Oradea oferea producătorului 26,29 de euro pe tona de sfeclă. Datorită creşterii preţului zahărului pe piaţă, fabrica acordă un bonus de bază pentru 2011 de 7 euro pe tona de sfeclă netă predată. Nu putem să nu amintin subvenţiile pe suprafaţă. APIA acordă 102 euro la hectar pentru orice cultură. In cazul sfeclei de zahăr APIA mai acordă o subvenţie de incă 283,16 euro. Un calcul sumar ne arată că după un hectar cultivat cu sfeclă se pot obţine peste 500 de euro plus pană la 34,18 euro pe tona de sfeclă de zahăr. Agricultorii care sunt hotăraţi să cultive sfeclă de zahăr in această primăvară li se recomandă ca atunci cand depun cererile la APIA pentru subvenţiile la hectar să precizeze suprafaţa pe care o va cultiva cu sfeclă de zahăr.