Hai sa le ajutam!
Maine incepe „marea provocare”. Ne referim aici la campania de curatenie judeteana, nationala, europeana si mondiala „Let’s Do It, World!”. Daca la inceputul saptamanii, numarul voluntarilor salajeni inscrisi in ampla actiune de strangere a deseurilor era de 800, pana ieri li s-au mai alaturat alte 500 de voluntari gata sa usureze judetul nostru de mormanele de gunoaie. Coordonatoarea actiunii „Let’s Do It, Romania!” din Salaj, Olimpia Chende, preciza ca „pana azi (nr.ieri) s-au inscris 1.300 de voluntari, din care aproximativ 900 sunt pe zona Zalau, iar ceilalti in alte zone din judet”. Chende sublinia ca majoritatea celor ce vor fi cu sacul in mana maine sunt elevi, dar si-au anuntat participarea si angajati ai institutiilor deconcentrate si ai altor unitati economice din Salaj.
Dupa ce, pe parcursul editiilor de miercuri si joi i-am chemat pe angajatii autoritatilor locale si pe membrii partidelor politice la curaenie, azi a vent randul angajatiilor din institutiile publice deconcentrate. Sa vedem asadar cine e dispus sa-si puna manusile de protectie si sa ia sacul cu gunoi in spinare.
Directia Agricola vine cu 12 angajati din 23
Primul popas l-am facut la Directia pentru Agricultura Salaj, institutie care, prin specificul ei, este obligata sa apere mediul, sa se asigure ca terenurile agricole nu sunt poluate, ca roadele nu sunt afectate de factori poluanti. Valentin Duca, directorul executiv al Directiei, ne asigura ca din unitatea pe care o conduce, cel putin 12 persoane din 23 vor raspunde provocarii si vor scapa Mesesul de gunoaie. Insusi directorul Duca va fi cu manusi si cu sacul in carca.
Sase de la APIA se alatura proiectului
Nici lucratorii de la APIA Salaj nu sunt straini de „Let’s Do It, Romania!”, desi unii dintre ei lucreaza si sambata. Calin Pernes, directorul executiv al institutiei amintite, afirma „cu mana pe inima” ca la actiunea de salubrizare isi vor face simtita prezenta cinci – sase angajati, in functie de activitatile prevazute si neprevazute din unitate. „Voi fi si eu prezent”, a mentionat directorul APIA Salaj.
25 – 30 de silvici din judet iau sacii in spate
Silvicii, prin natura meseriei lor, sunt adepti ai zonelor ingri-jite si ecologizate. Vasile Colcear, directorul interimar al Directiei Silvice Salaj, afirma din capul locului ca la actiunea de colectare a gunoaielor va participa si el. Totodata, institutia ofera pentru o parte dintre voluntari saci si manusi. Cat despre numarul celor care se vor razboi cu gunoaiele din Salaj, Colcear apreciaza ca vor fi in jur de 25 – 30 de persoane, majoritatea lucratori silvici de la Ocoalele din judet. Deja si-au stabilit zonele unde vor ataca gunoaiele. Sunt vizate urmatoarele puncte de lucru: Zalau, Cehu Silvaniei, Panic si Ileanda. Angajatii Ocolului Silvic din Jibou vor declara razboi gunoaielor de pe Valea Clitului.
Politistii vor fi la post
Purtatorii uniformei de politist nu vor lipsi de la miscarea sociala care incepe maine dimineata la ora 9.00. Ghiurca Iosif, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, nu poate spune cate persoane vor participa, pentru ca politia este intr-un foc continuu si prezenta ei depinde de numarul si amploarea evenimentelor de sambata. Oricum, politistii din cadrul IPJ Salaj se vor afla printre participanti, chiar daca nu vor lua sacul in spate.
Politistii locali vor fi la meci
Lucian Trif, purtatorul de cuvant al Politiei Locale, spune ca nu vor avea cum sa participe la actiunea de maine. Motivul? „Suntem prinsi cu meciul de handbal”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei. „Suntem foarte putini in teritoriu si trebuie sa asiguram si alte activitati”, a incheiat Lucian Trif. Asadar, politistii locali raman la ideea ca ei ii amendeaza pe toti care arunca un muc de tigara pe jos, dar ei nu se apleaca.
Barna se razboieste cu gunoiul de la Spital
Laurentiu Barna, managerul celei mai mari unitati spitalicesti din judet – Spitalul Judetean de Urgenta Zalau – se va alatura campaniei „Let’s Do It, Romania!” intr-un stil personal. „Eu o sa matur in fata blocului si in fata Spitalului”, ne asigura managerul. Pentru a cunoaste volumul de munca pe care il va depune, Barna ne informeaza ca „spitalul se intinde pe vreo patru hectare si mai este loc de curatenie”. Tot pe langa spital ii va pune la treaba si pe angajatii unitatii.
DSP – ul a luat legatura cu organizatorii
Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, ne-a declarat ieri ca a luat legatura cu cei care se ocupa de organizarea proiectului „Let’s Do It, Romania!” Salaj si ramane sa stabileasca punctele de lucru. Totusi, nu am aflat de la reprezentanta institutiei numarul participantilor. Ceea ce stim sigur este ca ea nu va fi printre cei care se vor lupta cu mormanele de gunoaie pentru ca este plecata din judet.
Cine e inspector, e inspector
Marcel Lucaciu, purtator de cuvant al ISJ, unul dintre putinii inspectori scolari care nu au plecat in Franta la specializare, nu isi va putea ajuta maine elevii sa stranga deseuri din zonele naturale, pentru ca va pleca la un curs de formare. Seful ISJ Salaj, Gheorghe Bancea, impreuna cu alti noua inspectori scolari din judet, sunt plecati la cursuri de formare in Franta. Totusi, ca in fiecare an, elevii sunt „grosul” acestui eveniment. Ildiana Jurca, inspector pentru activitati educative, spune ca anul trecut s-au inscris elevi din 20 de scoli din judet ca voluntari in cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!”. Numarul scolarilor care au strans gunoaie anul trecut depaseste 1.500.
Angajatii ABA Somes – Tisa au inceput treaba
Intr-un comunicat trimis ieri publicitatii se arata ca angajatii Administratiei Bazinale de Apa Somes – Tisa, institutie partenera in cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!”, au inceput lucrarile de curatenie. „In judetul Salaj, angajatii institutiei noastre vor participa, incepand cu data de azi (n.r ieri), la igienizarea lacului de acumulare Virsolt si a cursului de apa Valea Zalau in intravilanul municipiului Zalau.
Concluzia e ca din institutiile publice nu vin tare multi. Hai sa-i ajutam! Cei care mai doresc sa participe la actiunea de strangere a deseurilor din judetul nostru se pot inscrie pe adresa de mail:
olimpia.chende@letsdoitromania.ro
Startul actiunii se va da maine dimineata la ora 9.00, in parcarea din spatele Primariei Zalau.