Vegh Alexandru la Rosia Montana

Comisia speciala aflata miercuri la Rosia Montana, din care face parte si senatorul salajean al UDMR, Vegh Alexandru, s-a intors ieri din judetul Alba, unde au purtat discutii cu toti reprezentantii firmei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), cu autoritatile locale si cu reprezentantii celor care protesteaza pro si contra pro-iectului de lege privind exploatarile minereurilor auro-argintifere ale companiei RMGC. Comisia a facut cu greu fata protestatarilor care sunt impotriva acestui proiect de lege. Jandarmii au trebuit sa intervina pentru a-i putea scoate din cladirea unde a avut loc intalnirea cu autoritatile locale. Cei 13 membri ai Comisiei parlamentare Rosia Montana si-au incheiat miercuri „misiunea” in judetul Alba. Intalnirile cu reprezentantii firmei canadiene Gold Corporation, cu autoritatile locale si cu reprezentantii ONG-urilor s-au desfasurat incepand de miercuri dimineata si s-au sfarsit spre seara.

Oamenii se tem de exproprieri
Referitor la discutiile cu autoritatile locale cu privire la ce se va intampla cu oameni care traiesc in zona unde vor fi facute exploatarile, Vegh Alexandru ne-a spus ca sustin pro-iectul de exploatare, dar au si unele obiectii fata de cateva articole din proiectul de lege. „Autoritatile locale nu sunt de acord, de exemplu, cu un articol din proiectul de lege care se refera la cum vor fi facute exproprierile. Acestia spun ca cei care au mai ramas in zona si care au proprietati, terenuri si paduri s-ar putea sa aiba de pierdut din cauza faptului ca este precizat in proiectul de lege ca exproprierile vor fi facute de stat si oamenilor le este teama ca statul ii va despagubi cu bani mai putini decat valoarea a ceea ce detin, decat cei care au primit case in cartierele construite de canadieni. Majoritatea consilierilor locali, primarii si presedintele Consiliului Judetean din Alba nu sunt de acord ca exproprierile sa fie facute de stat”, relateaza Vegh Alexandru.

Rosienii se tem ca le vor muri animalele
Spre seara, comisia s-a deplasat la Campeni, tot in judetul Alba, pentru a se intalni cu fundatia „Pro Muntii Apuseni” si cu ONG-uri care sunt impotriva proiectului. La intalnire s-a discutat despre motivele pentru care aceste exploatari cu cianura de la Rosia Montana nu ar trebui sa aiba loc. Senatorul Vegh Alexandru ne-a spus in special despre cateva din remarcile facute de fundatie si de ONG-uri. „In Campeni sunt trei sau patru firme care se ocupa cu prelucrarea lemnului. Cei care lucreaza acolo au o temere majora, si anume faptul ca in urma exploatarilor s-ar putea ca lemnul adus din padure sa fie afectat din cauza exploatarilor si, pentru ca firmele respective lucreaza cu investitori din tara si din strainatate, le este frica ca nu se va mai cumpara lemnul pe pretextul ca este afectat de aerul toxic de la exploatarile cu cianura. Oamenii ne-au amintit despre faptul ca Ucraina nu are o industrie de prelucrare a lemnului din cauza accidentului de la Cernobil. Cei din turism se tem ca nu vor mai putea atrage turisti, iar agricultorii se tem ca animalele care merg pe pasuni si pamanturile lor pe care si le lucreaza vor fi afectate de exploatarea cu cianura”, povesteste Vegh.

Siturile arheologice „nu vor fi afectate”
„Am vizitat o parte din obiectivele din zona. Am vizitat statia de epurare prin care canadienii demonstreaza cum sunt tratate si com vor fi tratate la nivel industrial apele provenite din cariera unde vor exploata minireurile daca se vor incepe exploatarile. Am intrat in galeriile Minelor Romane, unde arheologii ne-au aratat ce s-a mai descoperit din anul 2000. Descoperirile au fost finantate de firma canadina. De asemenea, canadinenii ne-au aratat cum va fi proiectat iazul de decantare si, din ce am vazut, cred ca va fi in regula. De aceeasi parere este si mi-nistrul Mediului, Rovana Plumb, care a precizat marti pe baza documentelor ca nu ar trebui sa fie nici o problema din punct de vedere al mediului. De asemenea, canadienii ne-au asigurat ca siturile arheologice nu vor fi afectate de exploatari. Trebuie sa mentionez ca firma canadiana va investi in Minele Romane, deoarece vor ca impreuna cu autoritatile sa faca un muzeu arheologic, pentru atragerea turistilor.S-au implicat de asemenea in dezvoltarea comunitatii de la Rosia Montana”, povesteste senatorul UDMR.

Avem 300 de tone de aur la Rosia Montana
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana, prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si a prezentat ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”, de unde statul estimeaza beneficii de 78 la suta din ceea ce genereaza proiectul. Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69 la suta din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia sta-tului prin compania Minvest.

Guvernul se spala pe maini
Guvernul Ponta, care a renegociat contractul semnat de guvernarea PDL cu Rosia Montana Gold Corporation, compania canadiana care si-a manifestat interesul in exploatarile de la Rosia Montana, a aratat ca nu vrea sa isi asume decizia privind acest proiect de lege dupa ce a vazut reactia populatiei. A pus totul in carca comisiei speciale de parlamentari si asteapta ca deputatii din Camera Deputatilor (for decizional in acet sens) sa ia o decizie finala pana la sfarsitul lunii octombrie. De cand Ponta a reluat negocierile, in mai multe judete din tara oamenii au initiat proteste, care au luat amploare cu fiecare zi.

Atacurile protestatarilor
Dupa intalnirea cu ONG-urile si cu fundatia, la iesire din restaurantul unde s-a tinut reuniunea, comisia a dat de pro-testatarii care scandau „Nu ne tratati cu cianura”, „Vrem natura, nu cianura” si „Apusenii nu gusta cianura”, „Hotii” si „Uniti, salvam Muntii Apuseni”. „Protestatarii au dat navala, dar nu puteau sa ajunga la noi, deoarece jandarmi au facut lant. Cand am vazut toti reactia manifestantilor, am discutat cu ei, le-am ascultat parerile, le-am spus si noi ce credem. Intre timp, jandarmii au facut un culoar printre ei, erau maxim 300 de manifestanti, si ne-am indreptat spre masina”, a expus Vegh situatia prin care a trecut. Senatorul UDMR ne-a declarat ca ieri, dupa ce s-a intors de la Rosia Montana, comisia urma sa se deplaseze in Piata Universitatii intre protestatari ca sa discute cu ei si sa le asculte opiniile vis a vis de nemultumirile acestora. „Pana in 30 octombrie va trebui sa adoptam sau sa respingem proiectul privind exploatarile auro-argintifere de la RMGC. Deocamdata, vom mai avea intalniri cu ministerele si vom mai discuta pe baza raportului cu care am venit de la Rosia Montana”, subliniaza Vegh Alexandru.

Un fel de Cernobil?
Intentiile companiei canadiene sunt sa amenajeze patru cariere ce vor fi exploatate in doua etape: Cetate si Carnic, in primii 9 ani, apoi se vor deschide carierele Orlea si Jig si va continua exploatarea in cariera Cetate, exploatarile urmand sa dureze cinci ani. Exploatarea minereului din cariere se va face, dupa aprecierea specialistilor de la RMGC, in 14 ani. Timp in care aproximativ 134 de kilograme de acid cianhidric se vor elibera zilnic in natura, potrivit specialistilor. Acestia mai arata ca, la un calcul simplu, intr-un an de zile aproape 50.000 de kilograme de acid toxic va fi eliberat in mediul inconjurator. Daca exploatarea continua timp de 14 ani, cum estimeaza specialistii, rezulta o cantitate de 700.000 de kilograme de acid cianhidric, iar Rosia Montana risca sa devina un fel de Cernobil, unde nicio vietate nu va mai putea supravietui.