După valorificarea culesului de salcam şi recoltarea mierii, cantitatea de albine in familii continuă să crească prin eclozionarea puietului depus anterior. In schimb, cantitatea de puiet in multe familii este in regres, in urma blocării cuibului de miere in timpul culesului sau a limtării ouatului de către apicultor. in această situaţie, la multe familii se crează condiţii propice pentru intrarea in frigurile roitului. De aceea, in această perioadă trebuie acordată toată atenţia dezvoltării familiilor prin stimularea creşterii intense a puietului şi prevenirea roitului. Se introduc faguri buni pentru ouat, se scot fagurii cu miere şi păstură şi se trec in rezervă. In cazul lipsei de cules se fac hrăniri stimulative cu sirop de zahăr şi turte de polen, astfel incat mătcile să-şi menţină ritmul de ouat la un nivel cat mai ridicat.

Prevenirea frigurilor roitului
Se lasă familiilor un spaţiu cat mai mare, prin reamplasarea magazinelor pe stup supă extracţia mierii. Urdinişul este deschis pe toată lungimea, iar in caz de caniculă se crează posibilitatea de ventilaţie suplimentară prin ridicarea magazinelor faţă de cuib, introducand o pană intre corp şi magazine. Se asigură umbrirea stupilor. In vederea culesului de floarea soarelui, cuibul familiei se organizează la fel ca şi la culesul de salcam şi tei, cu diferenţa ca in timpul acestui cules se va asigura in permanenţă mătcilor spaţiu pentru ouat pentru că albinele pe timpul culesului de floarea soarelui au o puternică tendinţă de blocare a cuibului.
Combaterea roitului
In primul rand se va căuta oprirea frigurilor roitului prin suprimarea botcilor şi prin ridicarea periodică de rame cu puiet şi albine pentru formarea de nuclee sau roi stoloni. Uneori se pot opri frigurile roitului prin inversarea locului de amplasare a familiilor intrate in frigurile roitului cu o altă familie mai slabă. Altă metodă este ridicarea din stup a tuturor ramelor cu puiet şi albină de acoperire şi amplasarea lor intr-un stup pe alt loc in stupină, in familie lăsandu-se matca pe o ramă cu puiet necăpăcit şi cu albină zburătoare care se introduce in stup. Cuibul se co,mpletează cu faguri artificiali. Obligate de a reface cuibul familiei in intregime, albinele ies din frigurile roitului şi intră in stare normală. In stupul nu format va creşte o matcă tanără din botcile trase, iar din puiet se va forma albina zburătoare, familia putand să rămană de sine stătătoare sau se poate uni la intrarea in iarnă cu o altă familie din stupină, in familia unită rămanand de regulă matca tanără.