Lucrări agricole in iulie

In cultura mare, luna iulie inseamnă recoltarea cerealelor păioase, aceasta fiind cea mai importantă lucrare agricolă a sezonului. Pentru aceasta culturile de cereale păioase (grau, orz, triticale) se vor urmări zilnic pentru a stabili perioada optimă de recoltat. Se urmăresc parametri precum stadiul de coacere, se măsoară umiditatea, pentru a se evita pierderile cantitative şi calitative. producţia recoltată se depozitează in spaţii igienizate, dezinfectate. In cazul in care umiditatea boabelor este prea mare, se vor lua măsuir de scădere a umidităţii sub pragul de 15 la sută. Imediat după recoltare se efectuează dezmiriătirea, pentru a menţine umiditate şi a pregăti terenul pentru următoarea cultură. Tot in iulie are loc recoltarea furajelor pentru fan şi pentru insilozare.
In zootehnie, in iulie are loc furajarea suplimentară a nimalelor. Trebuie respectae normele de bunăstare a animalelor şi pentru protejarea acestora impotriva caniculei. Urmăriţi zilnic reomandările primite din partea DSVSA, privind asigurarea necesarului de apă pentru animale, cat şi de umbrare pentru animale spre a diminua arşiţa din timpul zilei.
In legumicultură, iulie inseamnă completarea golurilor in culturile de varză de toamnă, conopidă şi gulii de toamnă, executarea lucrărilor de intreţinere la toate celelalte culturi legumicole. La tomatele timpurii se elimină frunzele de la bază pentru o mai bună aerisire a plantei. In iulie se poate semăna fasolea de grădină, salată şi spanac pentru recoltare in septembrie-octombrie. Se recoltează ceapa şi usturoiul, care se ţin la soare cateva zile pentru uscare, după care se depozitează
In viticultură, se menţine solul afanat şi curat de buruieni, se continuă legarea vlăstarilor, concomitent cu ăndepărtarea copililor in stare erbacee. Se efectuează tratamente fitosanitare, se aplică ingrăşăminte foliare.
In pomicultură, se urmăresc buletinele de avertizare fito-sanitară şi se aplică tratamente după caz. Solul se menţine aerisit şi curat de buruieni. Are loc racoltarea la speciile vişin, cais, piersic, coacăze şi zmeură. Se incepe recoltare merelor şi perelor de vară şi a prunelor timpurii.