Cei mai buni elevi ai României, pasionați de Informatică, se află în această săptămână la Slatina, în județul Olt, unde are loc tabăra de pregătire a lotului național. La finalul perioadei se va decide cine va reprezenta țara în competițiile internaționale.
Sesiunea de pregătire se desfășoară în perioada 8-14 mai, la Slatina ajungând 50 de elevi, juniori și seniori, și zeci de profesori și foști olimpici premiați la competițiile internaționale, veniți să-i antreneze pe copii.
Coordonatorul Lotului Național de Informatică, profesorul Marius Nicoli, a explicat că elevii, atât cei de gimnaziu, cât și liceenii, vor trece prin trei probe de baraj, la finalul cărora se va stabili componența lotului restrâns. Câștigătorii vor reprezenta România la cele patru mari competiții internaționale care vor avea loc, pentru fiecare categorie de vârstă, până la finele acestui an.
„Sunt mai multe competiții internaționale, la fiecare competiție participă patru concurenți, dar de la o secțiune vor fi aleși mai mulți elevi. Sunt trei baraje, așa le numim noi, trei probe de selecție, trei pentru juniori și trei pentru seniori, fiecare probă se finalizează printr-un punctaj pe care elevii îl acumulează. Se realizează un clasament final cu suma punctajelor pe probe și, în funcție de acest clasament, primii patru elevi vor merge la cea mai importantă competiție și așa mai departe”, a declarat coordonatorul lotului.
Elevii desemnați pentru a reprezenta România la competițiile internaționale se vor mai întâlni și în luna iulie, tot într-o tabără de pregătire.
„Elevii se pregătesc și în școlile din care provin, la fel cum sportivii de la lotul național se pregătesc la cluburi, acolo stau în fiecare zi, iar noi, în plus față de această tabără de selecție, care este și de pregătire, o să mai oferim încă o tabără de pregătire, din partea Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care va fi în vară, cu elevii din echipele care vor reprezenta România. Asta pentru că am observat că ei sunt foarte motivați cu ceva timp înainte de competiții, sunt foarte dornici să împărtășească cunoștințe, și atunci ei între ei, cu noi, profesorii, cu studenți olimpici care sunt modele ale lor de-a lungul timpului, vom face o pregătire intensă”, a adăugat prof. Nicoli.
Rezultatele elevilor români sunt de excepție de mulți ani încoace. Medaliile niciodată nu lipsesc la competițiile internaționale, echipa de Juniori a României fiind singura dintre cele participante, a mai spus Nicoli, care a obținut aur la toate competițiile desfășurate.
„Toți copiii au obținut medalii la Olimpiada Internațională, de asemenea la competiția de Juniori. Cumva ne bucurăm că suntem singura țară care obține aur la toate competițiile desfășurate”, a mai spus prof. Nicoli. „Avem aur absolut la Balcaniada de Juniori, la Europa Centrală și la Turneul Internațional de la Shumen”, a completat, la rândul său, președinta SEPI, prof. Daniela Lică.
„E foarte important ca noi, ca profesori, să le formăm niște deprinderi corecte”
Printre profesorii care îi vor antrena pe elevi în cele șapte zile de pregătire se regăsește și Cătălin Frâncu (video), absolvent al prestigioasei universități MIT (Massachusetts Institute of Technology), fost inginer software în cadrul Google, „unul dintre primii olimpici premiați internațional”, așa cum a fost acesta prezentat în deschiderea evenimentului.
„Ca și pentru mine, acum câteva zeci de ani, Informatica este o pasiune pe viață pentru toți acești copii. Sunt sigur că poate în afară de unul sau doi, dintr-o sută, toți vor face asta în următoarea lungă perioadă a vieții lor și e foarte important ca noi, ca profesori, să le formăm niște deprinderi corecte, să le insuflăm nu doar dragostea de a lua multe puncte în timpul unui concurs, ci dragostea de a se forma ca programatori, ca ingineri software compleți. Cam asta încercăm să facem aici”, a declarat Frâncu.
Roland Petrean, unul dintre cei mai valoroși elevi ai Sălajului
Roland Petrean este elev în clasa a clasa a VIII-a D, la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău. A bifat, până acum, numeroase participări și rezultate excepționale la competiții de informatică.
Olimpiada Județeană de Informatică, desfășurată în 19 Martie, i-a adus premiul I, cu punctaj maxim (200 puncte din tot atâtea posibile) și calificare la etapa naționala de la Târgu Mureș, din perioada 1-5 aprilie.
La Concursul Interjudețean de Matematică și Informatică “Grigore Moisil” – Bistrița, desfășurat în perioada 24-26 martie, cu participarea elevilor din 7 județe, Roland Petrean a obținut premiul I, la clasa a VIII-a, secțiunea Informatică, dar și cu premiul special din partea Asociației Grigore Moisil, pentru cel mai bun punctaj al județului Sălaj, secțiunea Informatică.
Sursa informațiilor: adevarul.ro & graiulsalajului.ro