Sfaturi practice pentru legumicultori

Recomandările agrotehnice pe care le supu-nem atenţiei se adresează micilor producători care cultivă legume in spaţii protejate. In această perioadă in cultura legumelor din solarii – tomate, ardei ,castraveţi – se lucrează din zori şi pană in miezul nopţii. Spun asta pentru că, din cauza temperaturilor scăzute legumicultorii sunt nevoiţi să facă şi la această dată căldură, astfel incat plantele să nu fie atacate de diferite boli, care afectează mai ales fructificarea la tomate.

Factori perturbanţi
In general, temperaturile scăzute şi umiditatea ridicată a aerului determină apariţia dife-ritelor boli ale plantelor, cum sunt: putrezirea rădăcinilor, putrezirea coletului şi a fructelor, putregaiul cenuşiu, putregaiul alb pătarea petulară şi necroza măduvei tulpinilor. Aceasta din urmă este foarte păgubitoare şi este cauzată, pe langă variaţiile de temperatură şi de irigarea plantelor in exces, umezirea frecventă şi de durată a tulpinilor. Apariţia acestor boli mai este legată şi de alţi factori, precum fertilizările in exces cu azot, neaerisirea spaţiului in solarii, care determină apariţia condensului, densitatea mare a plantelor, lumina redusă, reacţia mai acidă a solului, menţinerea foliajului umed pe o perioadă mai mare de două-trei zile.

Prevenire
Pentru a preveni aceste boli se fac diferite tratamente cu anumite substanţe. De exemplu, la zece zile după plantare, primul tratament pe care il recomandă specialiştii este cu Previcur Energi sau Proplant plus Topsin Plus. Al doilea tratament la 14 zile se face cu Acrobat sau Dithane plus Pyrus pentru putregai. Există şi alte substanţe, cum ar fi Bravo, Topsin sau Roval, Curzate, Manox Plus, Eguation.
Prin aerisirea solariilor la timp, in scopul reducerii umidităţii atmosferice şi zvantării condensului de pe frunze se reduce pericolul declanşării atacului patogenilor enumeraţi mai sus.
O atenţie deosebită trebuie acordată fertilizării, pe care, din păcate mulţi o fac după ureche, sau după sfatul unora care vor să-şi vandă ingrăşămintele fără să cunoască anumite carenţe pe care le are planta. (V.V.)