Lucerna este cea mai importantă cultură furajeră, deoarece există condiţii favorabile in aproape toate zonele ţării. Ca plantă de nutreţ se caracterizează printr-o valoare biologică ridicată, fiind folosită in hrana tuturor animalelor, inclusiv a păsărilor. Una dintre metodele cu largă aplicabilitate in ceea ce priveşte depozitarea lucernei o constituie insilozarea. Avantajul constă in faptul că substanţele nutritive sunt minime cu depozita-rea ca fan, iar păstrarea furajului se face un timp mai indelungat.
Perioada recoltării
Recoltarea in vederea insilozării se face in faza de vegetaţie optimă, la inceputul infloririi, atunci cand plantele au un conţinut maxim de substanţe nutritive, raportat la unitatea de suprafaţă suculentă necesară dezvoltării fermentaţiei lactice pe care avem interesul a o favoriza. ca şi celelalte leguminoase, lucerna face parte din categoria plantelor greu insilo-zabile din cauza conţinutului mic de zahăr. Drept urmare fermentaţia lactică se dezvoltă insuficient deoarece predomină fermentaţiile nedorite. Evitarea acestui neajuns se face prin adăugare in masa vegetală ce se insilozează a diferitelor preparate acide sau a culturilor de bacterii lactice selecţionate. Tot in acest scop masa verde tocată se poate amesteca cu furaje bogate in glucide (melasă, făinuri de cereale, glucoză). Pentru fiecare o sută de kilograme de lucrnă sunt necesare 1,5-2 kilograme de melasă diluate in două părţi de apă.
Procesul de insilozare
Insilozarea decurge normal atunci cand plantele nu conţin mai mult de 60-65 la sută apă. Masa tocată se insilozează in straturi de 35-40 de centimetri grosime, apoi se presează cu tractorul prin trecerea acestuia de două-trei ori peste fiecare start, pentru eliminarea aerului. După umplerea varfuită a silozului, furajul supus murării se acoperă după procedeele cunoscute. Activitate bacteriilor dăunătoare poate fi mai uşor inlăturată dacă umiditatea plantelor scade sub 50 la sută.
In cazul lucernei, in zilele insorite, după şase ore de la cosire, plantele pot fi tocate şi transportate la siloz. Este recomandabil ca masa verde cosită şi pălită să fie insilozată in aceeaşi zi. Dacă acest lu-cru nu este posibil, a doua zi lucerna se ridică de pe pămant, dar numai după ce s-a scutu-rat de roua de peste noapte. Se izolează de acţiunea factorilor atmosferici, arşiţă, ploaie, vant prin acoperire.