Din cele circa un milion de specii de plante care populează Terra, ciupercile numără două sute de mii (douăzeci la sută) de specii, subspecii, varietăţi şi forme ale acestei unităţi sistematice din care circa 8.700 numai in ţara noastră.
Consumul ciupercilor de către om se pierde in negura vremurilor. Din scrierile rămase se menţionează că romanii preţuiau in mod deosebit ciupercile, din care pregăteau cu fast diferite preparate culinare care erau servite la anumite serbări, cum ar fi cea a primăverii „Robigalia”. Poetul roman Suetonius a lăsat in scris poezii in care preaslăvea calităţile culinare ale ciupercilor comestibile. Proporţiile hidraţilor de carbon sunt de 6 la sută in ciupercile uscate şi de 0,9-1,4 la sută in cele proaspete. Glucidele din ciuperci sunt formate din glicogen, asemănător cu cel din carnea animalelor. Cultivatorii francezi de ciuperci nu sunt afectaţi de cancer, de unde s-a emis ipoteza că champignon sunt producători potenţiali ai unor acţiuni me-tabolice capabile să stopeze şi să vindece afecţiunile canceroase. Ciupercile pot fi consumate ca aliment de bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu conţin amidon care in organism se transformă in zahăr. In SUA s-a reuşit să se determine importante cantităţi de ergotioneină in ciupercile de cultură Agaricus bisporu şi Pleurotus ostreatus. Concluzia care s-a desprins este că cele mai consumate ciuperci din SUA conţin de 12 ori mai mulţi antioxidanţi decat germenii de grau şi de patru ori mai mult decat ficatul de pasăre. Ergotioneina este un metabolit unic, produs şi de ciuperci, ce s-a dovedit a avea proprietăţi antioxidante şi asigură protecţia celulelor umane la imbolnăviri. Şi un alt aspect deosebit de important este acela că prin fierberea ciupercilor nu scade cantitatea acestui antioxidant.
Afecţiuni ce pot fi tratate
Vă prezentăm 17 afecţiuni ce pot fi tratate, cu efect curativ sau stimulant al tratamentului respectiv. Anumite specii de ciuperci prezintă următoarele efecte medicinale; anti-bacterian, anti-candida, anti-inflamator, anti-oxidant, anti-tumoral, anti-viral, reglează presiunea sangelui, reglează glicemia din sange, cardio-vascular, reduce colesterolul crescut, sporeşte imunitatea, tonic al rinichilor, tonic al ficatului, pentru plămani şi respiraţie, tonic nervos, stimulent sexual, reduce stresul.
Pentru consultanţă privind atragerea de fonduri structurale europene pentru infiinţarea de ciupercării clasice sau moderne, documentaţie, autoarea acestui material poate fi contactată la telefon 0745420536 şi e-mail tudorioana2007@gmail.com.