Ce legatura au usturoiul si romii din Salaj cu doi sibieni plecati in lume sa lucreze in lumea cinematografiei? Mai intai e „Usturoiul”, titlul unui proiect de film independent si numele personajului principal, pe care doi sibieni – unul plecat la Cluj sa devina scenarist si unul plecat in Miami, Statele Unite, sa se faca regizor, s-au trezit ca vor sa-l realizeze in Salaj. Aici au cautat actori si locatii potrivite pentru filmul lor, despre care scenaristul Radu Bazavan spune ca e altfel – fara comunism, fara blocuri gri, fara ghetouri. Doar un film despre inocenta, despre visul a doi copii – unul roman, unul rom, care viseaza sa joace in filme si, pentru a-si implini visul, decid sa riste totul si sa plece de acasa. Pentru a pune pe film aceasta poveste, sibienii nostri au cautat locatii si oameni savurosi. „Nu credeam ca, la cativa kilometri de Cluj, pot gasi astfel de peisaje frumoase cum am gasit in Salaj”, spune Radu Bazavan cu entuziasmul celui care a gasit ce a cautat. Si s-au apucat de treaba. In ultima saptamana au filmat la Pusta, in Agrij si Treznea, au fost pe la Porolissum si vor filma zilele urmatoare chiar si la Zalau. „Nu in centru, am gasit o gospodarie care se potriveste cu ce vrem noi sa filmam. Si organizam chiar o petrecere, pentru ca am gasit atatea persoane talentate aici si care nu sunt promovate deloc”, spune Radu.
Mircea Groza duce Salajul pe marele ecran
Radu Bazavan a tinut sa pomeneasca in mod special de sprijinul dat de Mircea Groza pentru realizarea filmului. Pentru salajeni, Mircea Groza este un personaj binecunoscut, atat ca bucatar de renume national, cat si ca initiator al proiectului „Niste tarani”, cu care a promovat gastronomia salajeana. A fost contactat de realizatorii filmului si rugat sa participe. „I-am convins sa faca filmul in Salaj, pentru ca vreau sa promovez judetul nostru, nu ostentativ, ci aratand lucrurile bune, peisajele frumoase si, mai ales, muzica pe care o avem”, spune Mircea Groza pentru Graiul Salajului. Si chiar joaca in film. Insa nu ofera mai mutle detalii deocamdata, pentru ca vrea sa se termine filmarile si abia dupa aceea dezvaluie mai multe. Dar, ce este mai important, este faptul ca Salajul a devenit locatia de filmare a unui film care va fi promovat la nivel international, in festivaluri celebre de film. Si, mai ales, ca talentele locale, muzica salajeana si tot ce are mai frumos Salajul se vor vedea in intreaga lume.
Doi copii din Salaj, vedete de film
Radu Bazavan este entuziasmat de cei doi mici actori care joaca in film si pe care i-a descoperit in Salaj. „Este vorba despre prietenia a doi copii, unul roman si unul de etnie roma, foarte talentati, care viseaza sa joace in filme. Iar aici am gasit doi copii talentati care sa joace in rolurile principale”, spune scenaristul. Unul dintre actori este Darius Stoica, micul artist care ne incanta cu vioara lui si care, la 10 ani, este deja cunoscut la Zalau. Cel de-al doilea este Sebastian Topan din Girbou, care a castigat deja un premiu ca actor amator la Festivalul de Teatru dedicat elevilor salajeni.
Selesi, in rol de Charlie Chaplin tiganesc
Cunoscutul actor salajean Ioan Selesi intra si el in filmul „Usturoi”, intr-un rol original. „Sunt un fel de Charlie Chaplin carcotas. Peste straiele mele tiganesti am un frac de Charlie Chaplin si un baston, iar din aceasta postura comentez evenimentele”, spune Ioan Selesi.
In Salaj se toarna filmul „Usturoi”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...