In Salaj de la anumite institutii, informatiile nu se pot obtine direct de la personal sau la fata locului. De exemplu degeaba ne-am dus la sectia de psihatrie din Zalau sa vedem si sa vorbim direct cu cei care lucreaza acolo. Pentru a face acest lucru este nevoie de aprobare din partea conducerii, iar daca tinem cont ca Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, care dispune de singura sectie de psihiatrie si aceea doar pentru adulti, e in subordina Consiliului Judetean se intelege de unde vine aceasta precautie de a nu lasa sa transpire altceva decat s-ar dori catre presa. Asa ca ne vom multumii, pe moment, cu ceea ce ne-a transmis managerul interimar al SJUZ, Georgeta Fit, referitor la solicitarea noastra de informatii cu privire la capacitate, dotari, conditii de spitalizare, in ce conditii sunt tinuti pacienti, daca cei cu probleme grave sunt tinuti separati, bugetul spitalului de psihiatrie (despre care nu am primit nicio informatie), angajati.
rn
Din informatiile primite aflam ca sectia are o capacite de 50 de paturi din care 10 pentru pacientii cronici si 40 de paturi pentru pacientii cu patolgie; ca pentru femei cat si pentru barbati exista cate un salon de 6 paturi unde sunt cazati pacienti argravati, aceste saloane fiind in apropierea salii de tratament pentru a putea fi mai atent supravegheati. Despre unica sectie de psihatrie, care se afla pe strada Tudor Vladimirescu in incinta Spitalului Vechi, aflam ca este formata din saloane de doua, trei iI respectiv sase paturi. Despre dotarea sectie de psihatrie adulti afirma ca este conform legislatiei si ne-a facut o lista de trei ordine, ordinul nr 914 din 26 iulie 2006, ordinul nr. 1096/2016 si ordinul nr. 153 din 26 februarie 2003. La al treilea ordin, purtatoarea de cuvant al SJUZ, nu s-a rezumat doar la a ne indica numarul, ci ne-a transmis si dotarea sectiei, iar din ce ne-a transmis aflam ca sectia dispune de un aparat EKG, un monitor al functiilor vitale, un aparat portabil de oxygen, trusa de urgenta si aparat de urgenta (cu medicatie care se administreaza in situatiile de urgenta). Din anexa 2 al ordinului, pe care am avut curiozitatea sa-l citim daca tot ne-a fost trecut ca raspuns, aflam ca la dotarea minima obligatorie pentru specialitatea psihiatrie se mai cere si altceva decat am primit in raspuns (tensiometru, ciocan reflexe, termometru, centimetru, eprubete diverse). Referitor la personal aflam ca sectia are un numar de 4 medici psihiatrii, un psiholog, 15 asistenti medicali, 6 infirmieri si doi ingrijitori curatenie.
Avand in vedere ca “adresabilitatea catre aceasta specialitate” este in crestere, conform exprimarii din raspunsul la solicitarea noastra, in care la final se vorbeste de un proiect de modernizare, reabilitare si dotare a sectiei, va intrebam daca sunt suficiente 50 de paturi pentru o sectie de adulti care deserveste un judet intreg. De asemenea, va invitam sa ne semnalati eventualele probleme de la aceasta sectie de psihiatrie.