Joi, 22 august 2019, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, de la Jibou, au fost prezentate date cu privire la stadiul de pregatire a unitatilor de învatamânt din Salaj inainte de începerea noului an scolar. Anul acesta reteaua scolara judeteana include 347 unitati de învatamânt, cu noua mai putin ca în anul scolar precedent. Cinci scoli primare si patru gradinite, toate din mediul rural, au fost desfiintate, la propunerea autoritatilor locale, din cauza scaderii efectivelor de elevi.
rn
Cu ocazia acestei sedinte, aflam ca sase unitati de învatamânt nu au putut fi autorizate din punct de vedere sanitar, din cauza grupurilor sanitare necorespunzatoare, a lipsei apei potabile sau a necesitatii unor lucrari de reabilitare a infrastructurii. Dintre acestea, trei ar putea fi autorizate pâna la începutul scolii, fiind incluse actualmente în proiecte de reabilitare.
Este vorba de Gradinta cu program normal Chieud nr 2, Gradinta cu program prelungit Bucium, gradinita cu program normal Lupoia (comuna Creaca, Gradinitia cu program normal Lazuri (Comuna Valcau de jos), Scoala primara Doh (comuna Maieriste), Scoala Gimnaziala Bucium.
Prefectul Florin Florian a precizat ca în cazul scolilor care nu au înca autorizatie sanitara de functionare, procesul de învatamânt nu va fi afectat, în cazurile deosebite elevii urmând a fi relocati, pâna la solutionarea problemelor, în alte cladiri. stop_coloana Prefectul Florin Florian si-a exprimat speranta ca în viitorul an scolar (si electoral) toate scolile din judet vor beneficia de apa potabila, toalete corespunzatoare si cladiri care sa permita desfasurarea în bune conditii a procesului de învatamânt.
In momentul de fata sunt 212 unitati de învatamânt care au beneficiat sau beneficiaza în prezent de lucrari de reparatii capitale, reabilitari, consolidari, reparatii curente, în valoare totala de 61.894.740 lei.
rn
181 de scoli fara paza si supraveghere, 21 de scoli fara autorizatie ISU
rn
De asemenea, in ce priveste situatia realizarea masurilor de asigurare a securitatii, sase unitati de învatamânt din mediul rural nu dispun de împrejmuire, iar 181 nu dispun de paza umana si nici de sisteme de supraveghere video.
Din punct de vedere al securitatii la incendiu, 21 de cladiri ale unor unitati scolare nu sunt autorizate, însa potrivit inspectorului sef al ISU Salaj, Adrian Chichisan, pâna la finalul anului numarul ar putea scadea la 10.