Nodul rutier de la Românași are constructor și peste 10 luni va fi gata.

Anunțul a fost făcut miercuri, 4 septembrie, de șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR), Cristian Pistol.

Compania Spedition UMB în asociere cu Tehnostrade (SA&PE Construct) sunt câștigătorii licitației. Contractul pentru nodul rutier de la Românași are o valoare de 71,33 milioane de lei, iar constructorul are termen 10 luni pentru a finaliza lucrarea (3 luni pentru proiectare și 7 luni pentru execuție).

”Am desemnat câștigătorul contractului pentru construcția Nodului rutier de la Românași! Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL-SC Tehnostrade SRL va avea la dispoziție 10 luni (3 luni pentru proiectare și 7 luni pentru execuție) pentru finalizarea acestui nod rutier. Contractul în valoare de 71,33 milioane lei (fără TVA), finanțat prin PNRR, va putea fi semnat după 10 zile, dacă nu vor fi depuse conestații. Acest nod rutier va asigura accesul pe și dinspre Autostrada Transilvania (subsecțiunea Zimbor – PoartaSălajului), DN1F și DJ108A, până la finalizarea subsecțiunii Poarta Sălajului – Zalău), spune Cristian Pistol.

Un milion de lei despăgubiri pentru 390 de mii de metri pătrați de teren

Pentru construirea nodului rutier de la Românași, CNAIR a primit în luna iunie trei oferte, inclusiv de la UMB care lucrează pe sectorul Zimbor-Poarta Sălajului.

Lotul Nădășelu – Zimbor (30 km), deși mai avansat, nu poate fi deschis nici în 2025 în lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică, contractul fiind semnat în iunie cu Ozaltin iar durata de proiectare și execuție este de 27 luni.

În urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Transporturilor a prezentat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprieri necesare construirii nodului rutier de la Românași. Potrivit actului normativ, trebuie expropriate 215 imobile, iar valoarea despăgubirilor este de aproape un milion lei.

,,Nodul rutier Românași va asigura legătura între Autostrada A3, sectorul Zimbor – Poarta Sălajului și comuna Românași prin intermediul rețelei naționale de drumuri – DN 1F și a celei locale de drumuri județene – DJ 108A, în funcție de etapa de amenajare.
Indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investiţie <Realizarea de noi noduri rutiere pe Autostrăzi – Nod rutier Românași (A3 – km 26), Sectorul Poarta Sălajului – Nușfalău> au fost aprobați prin Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 237/01.02.2024.
Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții mai sus mentionat, este necesară ocuparea definitivă a unei suprafețe de teren de 392.805 mp, cu sau fără investiții, aferentă unui număr de 215 imobile, domeniul privat și public, situate pe raza localității Românași din județul Sălaj”.

Cea mai mare suprafață expropriată aparține localnicilor, 283.172 metri pătrați de teren, adică 191 de imobile. Alți aproape 95.500 metri pătrați de tern (6 imobile), sunt în proprietatea publică a statului, iar 14.000 de metri pătrați (18 imobile) sunt în proprietatea Comunei Românași.

Pentru cele 191 de terenuri în suprafață de 283.172 mp, aflate în proprietate privată, care vor fi expropriate, se vor acorda despăgubiri în cuantum total de circa 912 mii lei. Asta înseamnă aproximativ 3,22 lei/metru pătrat. Banii vor fi alocați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.