Știm cu toții că activitatea sportivă este o componentă de bază a unei vieți sănătoase, alături de o alimentație corectă. Știm, de asemenea, că mulți dintre noi am vrea să ne apucăm de sport dar, de multe ori, renunțăm la idee pentru că nu ne putem hotărî ce anume ni s-ar potrivi sau care ar fi locația corespunzătoare.

La Zalău, avem Aquarel Health&Spa Center, locul unde găsim, sub același acoperiș, activități de fitness, gym și înot, de exemplu.

Am ales să vorbim de această dată despre înot, pentru că suntem deocamdată cu gândul la vara care a trecut, dar și pentru că poate fi practicat în orice alt sezon. Iar beneficiile sunt semnificative, ne asigură profesioniștii din cadrul Aquarel Health&Spa Center.

-Se spune ca înotul este cea mai complexă activitate sportivă. Este adevărat?

Fiecare activitate sportivă are un anumit grad de complexitate și anumite particularități. Cu siguranță înotul are un grad de complexitare ridicat. În primul rând ne putem referi la faptul că antrenamentul specific se desfășoară într-un alt mediu- mediul acvatic, ceea ce, pe de o parte, facilitează anumite mișcări prin diminuarea forței gravitaționale și protejarea articulațiilor de încărcarea specifică, pe de altă parte opune rezistență naturală mișcării, ceea ce solicită un efort suplimentar organismului pentru efectuarea unei mișcări care, la nivelul solului, în atmosferă, se efectuează mult mai ușor. De asemenea, în apă se solicită suplimentar musculatura respiratorie prin presiunea suplimentară exercitată asupra cutiei toracice.

Un mare plus este antrenamentul simetric și faptul că nu se favorizează în nici o situație o parte a corpului în detrimentul celeilalte. Nu este ca și la fotbal, de exemplu, unde sportivul se atrenează să execute o lovitură bună, fie cu piciorul drept dacă este dreptaci, sau stâng dacă este stângaci și, de aici, treptat, în timp apare un dezechilibru și o asimetrie corporală dată de musculatura mai bine dezvoltată de pe o parte a corpului.

-Concret, care sunt beneficiile înotului?

Principalele beneficii pe care practicarea înotului le poate aduce sunt următoarele:

  • Creșterea rezistenței la efort. Prin antrenamentul efectuat practicantul nu va mai obosi atât de tare, inima va face mai usor față la solicitarile de zi cu zi și, pe termen lung, această activitate poate contribui la îmbunătățirea funcției cardiace și prevenirea instalării afecțiunilor cardiovasculare
  • Îmbunătățirea tonusului muscular. În cadrul înotului, fiecare grupă musculară este antrenată în activitate. Corpul acționează sinergic.
  • Îmbunătățirea posturii
  • Îmbunătățirea funcției respiratorii.
  • Reducerea stresului de zi cu zi
  • Îmbunătățirea mobilității articulare
  • Scăderea În greutate.
  • Îmbunătățirea coordonării și a echilibrului
  • Recuperare după un traumatism.
  • Efect răcoritor
  • Este o deprindere funcțională care, în situații critice, iți poate salva viața.

-Care sunt grupele de mușchi pe care le putem antrena atunci când înotăm?

Așa cum am mai menționat, toate grupele musculare sunt atrenate în timpul înotului. Aș ține să subliniez că musculatura respiratorie înregistreaza cel mai mare progres datorită exercițiilor specifice și, așa cum am subliniat deja, mediului în care se desfășoară.

-Putem vorbi de beneficii și asupra stării psihice, pe lângă beneficiile de ordin fizic?

Orice activitate fizică aduce beneficii asupra stării fizice dar înotul a fost întotdeuna una dintre cele mai iubite activități fizice. În SUA, de exemplu, este pe primul loc în preferințe. Este mult mai ușor să faci ceva ce îți place și îți face și bine și este mult mai motivant.

Un alt aspect, deloc de neglijat, este faptul că apa poate fi un mediu securizant, care protejează de privirile celorlalți și, în cazul persoanelor dar mai ales copiilor cu stimă de sine scăzută sau cu imagine de sine alterată poate fi o primă abordare.

Înotul este o activitate fizică pe care o poate desfășura oricine, indiferent de vârstă sau condiție fizică.

-De la ce vârstă este indicată practicarea acestui sport?

În uterul mamei fătul este înconjurat de lichid amniotic si ”înoată”. Nașterea în apă este recunoscută ca cea mai puțin traumatizantă, atat pentru făt cât și pentru mamă. Trecerea la mediul extern este mai lină. În primele luni de la naștere este prezent un mecanism reflex de blocare a căilor respiratorii care nu permite înghițirea de apă numit ”swimming reflex” și care îi determină ca la contactul feței cu apa să efectueze mișcări similare înotului. Este un reflex primordial. Este extrem de important să înțelegem că asta nu echivalează cu deprinderea de înot independent și poate fi exersat doar în prezenta specialiștilor, cu toate măsurile de siguranță luate. Deși sunt locuri unde se începe mai devreme, la Aquarel înscriem copii la Baby swim începând cu vârsta de 4 luni, când bebelușul are deja un bun control al capului.

Începând cu această vârstă, activitatea în apă poate lua diferite forme. Până la un anumit moment al dezvoltării, obiectivul este acomodarea cu mediul acvatic, câștigarea încrederii și punerea bazelor unor deprinderi de siguranță de bază.

Învățarea efectivă incepe în momentul în care copilul poate să imite o mișcare complexă și să înțeleagă o explicație.

-Sunt și situații când înotul ar fi contraindicat?

Da. În afecțiunile cardiovasculare, afecțiunile cutanate – vorbim aici despre răni deschise, eczeme, micoze, diverse alergii, conjunctivite, otite.

De asemenea, în cazul persoanelor aflate sub influența unor substanțe care pot influența viteza de reacție și pot pune în pericol siguranța proprie și a celor din jur.

-Putem privi înotul și ca pe o activitate de recuperare?

Bineînțeles. În funcție de afecțiune, în perioada de început este recomandat să se apeleze la un kinetoterapeut pentru hidrokinetoterapie, respectiv exerciții medicale în apă cu supervizare. În momentul în care pacientul primește acordul specialistului, poate să apeleze la înot independent, ca parte a activității de recuperare.

Sau, dacă ne referim la recuperarea post antrenament sportiv intens, iarăși este o idee buna să se apeleze la înot.

-Cât de important este să începem lecțiile de înot sub îndrumarea unui profesionist?

Cu siguranță este posibil să înveți să rămâi la suprafață fără să te îneci singur, intuitiv sau privind la alții. Se practică asta de la apariția omului pe Terra. Lăsând gluma la o parte, îndrumarea unui specialist te pune pe calea corectă, scade timpul de învățare și ajută la utilizarea celor mai eficiente mișcări în vederea formării unei deprinderi corecte. Există cercetători care s-au ocupat de acest aspect, care și-au transpus rezultatele muncii în materiale accesibile specialiștilor din domeniu. Ca orice disciplină, și înotul are o bază științifică.

Antrenorii Aquarel sunt absolvenți ai Facultații de Educație fizică și Sport, foști sportivi de performanță care s-au aplecat asupra acestei discipline. Un bun antrenor trebuie să aibă baze teoretice și practice în disciplina sportivă asupra cărei se apleacă, dar si vocație de dascăl.