In perioada de lactatie a scroafelor pot fi folositi cu succes cartofii.
Procesele de desasimilatie predomina in perioada de lactatie a scroafelor. Acest fapt are ca efect pierderi in greutate de 13-15 la suta fata de reutatea de la fatare. In acest sezon cartofii pot fi valorificati prin intermediul porcilor, respectiv a scroafelor in lactatie, putandu-se administra in cantitate de 4-6 kilograme pe cap, pe zi, iar in completare se poate asigura un amestec de concentrate pana la acoperirea necesarului de enrgie si substante nutritive. Cartoful contine in medie 22 la suta substanta uscata, in care amidonur reprezinta 75 la suta. proteina este in cantitate mica 1,5-2 la suta. Continutul in celuloza este si el mic 0,6-0,8 la suta iar cel in grasime este si mai redus 0,1-0,3 la suta. Cartofii se curata de impuritatile aderente (pamant) prin spalare. Cei care au fost lasati mai mult timp in soare sau cei incoltiti, contin un glicozid toxic (solanina) -pana la 0,5 la suta (5 la suta in colti) necesitand indepartarea coltilor inaintea administrarii.
In alimentatia suinelor in sistem gospodaresc , cartofii se administreaza dupa fierbere, sub forma de terciuri, in amestec cu uruieli de cereale. Pentru eliminarea efectului toxic, dupa fierbere se indeparteaza apa.
Luam exemplu o scroafa in greutate de 220 de kilograme care alapteaza opt purcei. pe langa cele 4 kilograme de cartofi mai este nevoie si de un amestec de concentrate in cantitate de 4,7 kilograme pentru acoperirea necesarului zilnic. Intrucat cartofii au un continut proteic redus este necesar ca in amestecul de concentrate sa fie introduse si furaje proteice.Am ales srotul de floarea soarelui care poate fi la inemana celor ce cultiva aceasta planta si o duc la presa pentru a obtine ulei. De asemenea mai este nevoie si de un alt furaj proteic, acesta putand fi soia boabe. Produsul trebuie neaparat tratat termic pentru a distruge factorii antinutritivi. Porumbul si taratele de grau sunt componente furajere care se gasesc in gospodarie. Desigur ca variantele amestecului de concentrate pot fi mult mai multe, in functie de materiile prime de care dispune fiecare cescator. Dar cartoful sa nu lipseasca!