Tot mai multi crescatori de oi si capre, in special cei care detin efective mari de peste 200 de capete sunt interesati de alaptarea artificiala a mieilor sau iezilor din cel putin doua motive:
-reducerea pierderilor cauzate de lipsa laptelui la oile sau caprele mama
-mulgerea acestora cat mai devreme dupa fatare, in mod deosebit la rasele specializate pentru productia de lapte.
Pentru a mari productia de lapte marfa si pentru a da posibilitatea tuturor produsilor de a se hrani la discretie a inceput sa se practice si la noi tot mai frecvent alaptarea artificiala a acestora cu substituenti de lapte.
Aceasta noua tehnica de alaptare este justificata mai ales economic, intrucat pretul unui litru de lapte muls, de oaie sau de capra este mult mai mare comparativ cu pretul unui litru de inlocuitor administrat mieilor sau iezilor, avand la baza lapte praf degresat si grasime topita de oaie sau de capra.Temperatura la care se administreaza produsul trebuie sa fie de 38 de grade Celsius. Metoda se aplica, de regula pentru mieii sau iezii destinati ingrasarii si vanzarii pentru carne.