Nici 30 la suta dintre fermieri nu si-au depus declaratiile pentru impozit

Fermierii salajeni care cultiva suprafete agricole mai mari de doua hectare nu se grabesc sa depuna declaratiile de venit pentru impozitul agricol, desi ar fi trebuit sa faca acest lucru pana la sfarsitul lui iunie. Prin urmare, Directia Generala ale Administratiei Fiscale din judet supune proprietarii exploatatiilor agricole cu suprafete ce depasesc doua hectare la plata penalitatilor, potrivit directorului Directiei Agricole Salaj, Valentin Duca.
In Salaj sunt inregistrati aproximativ 63.000 de exploatatii agricole in suprafete mai mari de doua hectare. Pana acum, aproximativ1.200 de persoane cu contract de arenda au depus declaratiile de venit pentru impozit, potrivit directorului Valentin Duca. Suprafetele agricole mai mari de doua hectare pentru care trebuiesc depuse declaratii de venit sunt culturile agricole uleioase, cerealele, cartofii si porumbul. De asemenea, mai sunt nevoiti sa depuna declaratii fermierii care au in gospodarie cel putin doua vaci, doua bivolite sau peste 50 de oi. Pana in 26 iulie 2013, in Romania au fost inregistrate 162.933 de declaratii privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit pentru anul 2013 (formular 221), din cei peste 600.000 de fermieri estimati.

Ciudatenia sistemului – cine nu merge la oras sa depuna actele, poate plati penalitatile in satul lui
Unul din motivele pentru care fermierii nu si-au depus inca declaratiile de venit este ca depunerea lor, dar si plata impozitelor nu se pot face decat la Administratia Finantelor Pu-blice. Agricultorilor nu le este usor sa se deplaseze la sediile finantelor, in orase. Spre sfarsitul lunii trecute, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, si ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, sa caute solutii pentru ca fermierii sa isi poata plati impozitele la primariile de care apartin. Desi guvernantii au promis ca asa se va intampla, promisiunea lor nu s-a materializat. Depunerea cererii si plata impozitului se pot face in continuare doar la Finante. In schimb, penalitatile pentru neplata impozitului agricol pot fi platite la primariile locale.

Fiscul promite amenzi

Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza ca Inedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 de lei, potrivit dispozitiilor articolului 219 aliniatul 3 din Ordonanta Guvernului numarul 92 din 2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare“.