Sesiunea de inregistrari pentru ajutorul financiar de minimis a fost anulata
Ministrul Finantelor a decis ieri sa anuleze sesiunea de depuneri de cereri online pentru schema de ajutor de minimis pentru IMM-uri. Programata pentru miercuri, 28 august, intre orele 8.30-17.00, sesiunea de inregistrari de cereri de finantare a fost un fiasco total. In interval de numai sase minute, mai mult de 20.000 de persoane au accesat site-ul Ministerului Finantelor. S-a declansat o adevarata nebunie in momentul in care pagina de internet a finantelor s-a blocat si persoanele interesate n-au putut sa-si depuna cererea. La 8.36, sesiunea a fost declarata inchisa, iar cei care n-au putut sa deschida aplicatia n-au mai avut nici o sansa sa-si depuna cererea. Suma totala a ajutoarelor de minimis din fonduri guvernamentale este de 500 de milioane de lei. Cei 714 norocosi care au reusit sa acceseze pagina de internet a ministerului si sa-si depuna primii proiectul au fost declarati admisi, iar restul…au ramas pe dinafara. Fondurile s-au epuizat in cinci minute. Printre firmele care au depus cerere de ajutor de minimis afisate pe site ca fiind admise miercuri se regasesc si cateva IMM -uri din Salaj.
Pentru ca au existat suspiciuni ca sesiunea nu s-a desfasurat corect si administratorii IMM-urilor care doreau sa se inscrie in program si nu au reusit au amenintat cu proteste, Ministerul Finantelor a decis ieri sa anuleze sesiunea de miercuri. Pornind de la plangerile pe care le-a primit de la cei care asteptau cu nerabdare sa-si depuna proiectele pentru schema de ajutor de stat, ministrul Finantelor a demarat o ancheta pentru a stabili cauzele tehnice care au dus la caderea sistemului informatic. Sesiunea de miercuri a fost anulata si va fi reluata la o data ulterioara, pentru a acorda sanse egale tuturor celor care vor sa-si depuna proiectele. Termenul de demarare a sesiunii de depunere a ajutoarelor de minimis a fost amanat de mai multe ori, timp in care s-au facut mai multe modificari legislatiei privind acest ajutor. Termenul initial de depunere de proiecte a fost 1 iulie, apoi s-a amanat pentru 16 august, 26 august, si 28 august.
Ce sunt ajutoarele de minimis
Hotararea Guvernului numarul 247/2013 privind acor-darea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii a fost publicata in Mo-nitorul Oficial in 28 mai 2013. Antreprenorii care doresc sa-si dezvolte afacerea pot beneficia de un sprijin ne-rambursabil de maximum 200.000 de euro, daca se angajeaza ca vor pastra locurile de munca existente la data depunerii cererii de finantare si ca vor crea alte noi sapte locuri de munca pana la finalizarea investitiei. In articolul 2 al HG 247/2013 se spune ca „ajutorul de minimis se acorda IMM -urilor cu respectarea prezentei hotarari si a Regulamentului, prin alocari de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finantelor Publice-Actiuni Generale, sub forma de sume nerambursabile, in procent de 100 la suta din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita echivalentului in lei a valorii ma-xime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro in cazul firmelor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier, pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi”. Ministerul Finantelor a majorat plafonul ajutorului de minimis de la 400 la 500 de milioane de lei. In urma cererii FMI adresata Guvernului, de a se implica mai mult in sprijinirea IMM -urilor, dar si a discutiilor purtate de Ministerul Finantelor cu mediul de afaceri, a fost initiat un proiect de hotarare care sa modifice HG 247/2013. Proiectul a fost pus in dezbatere publica in 21 august. „Se propune majorarea bugetului alocat schemei de 400 milioane lei la 500 milioane lei (…)prelungirea termenelor de solutionare a cererilor de acord pentru finantare de la 30 de zile lucratoare, la 60 de zile lucratoare”, se arata in textul proiectului de modificare a HG 247/2013.
Modificari controversate de ultima ora in ghidul solicitantului
Daca initial se spunea in ghidul solicitantului si in HG 247/2013 ca firmele eligibile pentru a primi ajutor trebuie sa aiba angajati, sa nu fie pe pierdere, decapita-lizate total sau partial, si sa inregistreze profit, pe 26 august, cu numai doua zile inainte de ultimul termen stabilit de depunere a cererilor de finantare, conditia ca firma sa nu fie pe pierdere a fost abrogata. Solicitantul aflat in aceasta situatie ar fi trebuit doar sa depuna o garantie (calculata nu se stie dupa ce criterii) concomitent cu depunerea cererii de finantare. Printre cele 714 firme care au apucat sa se inregistreze in dimineata zilei de miercuri s-au aflat si astfel de firme. Acest lucru a starnit furia celorlati aplicanti, care si-au postat nemultumirile pe forumurile de specialitate. Unii dintre ei au trimis scri-sori primului-ministru cerandu-i sa intervina pentru anularea sesiunii de miercuri.