Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou a pregatit pentru vizitatori un sector special cu plante medicinale si aromatice, grupate pe afec-tiuni. Cele mai multe dintre speciile de plante prezen- tate le gasim pe campiile salajene, recunoasterea lor fiind si scopul amenajarii realizate de specialisti.
Raluca Denes, inginer in cadrul Centrului de Cercetari Biologice din cadrul Gradinii Botanice din Jibou, care se ocupa de acest sector, a declarat pentru Graiul Salajului ca sectorul de plante medi-cinale si plante aromatice exista si in trecut, insa era prea putin vizibil si continea mult mai putine plante. „Subsectorul de plante medicinale este situat in partea de Vest a Castelului si face parte din sectorul ornamental. Am inceput lucrarile de reamenajare inca din 2011. Acum sunt peste 300 de specii de plante, grupate pe afectiuni si utilitati, ocupand o suprafata de 500 metri patrati. Sunt acoperite toate categoriile de afectiuni: de la cele digestive, respiratorii, cardiovasculare, metabolice, endocrinologice, ale ficatului si bilei, ale pielii, ale aparatului urinar, neurologice si antiseptice. De asemenea, avem cateva plante aromatice si condimente. Majoritatea sunt plante perene, pe care le gasim in natura. Am organizat acest sector pentru a fi vizitat de public, cu scop educativ si de informare, astfel ca lumea sa le poata observa si recu-noaste pe camp”, ne-a declarat inginerul.
Pe viitor, la Gradina Botanica din Jibou vom putea vedea un nou sector de plante folosite in vechime, indeosebi de romani. „Ideea se bazeaza pe cercetarile specialistilor si chiar ale noastre, la castrul roman „Porolissum” de la Moigrad. Subsectorul va cuprinde si speciile cerealiere folosite pentru hrana”, a adaugat Raluca Denes.