Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) cere Guvernului si Parlamentului sa adopte de urgenta cateva masuri pentru combaterea violentei in scoli, in contextul in care un barbat a recurs joi, 30 ianuarie 2020, la amenintari cu moartea la adresa copiilor unei directoare de scoala, potrivit unui comunicat transmis vineri, 31 ianuarie, de FSLI.
"Inca un caz de agresiune a lovit in sistemul de educatie din Romania! De aceasta data este vorba despre incidentul petrecut ieri (joi, n.r.) la Scoala din Todiresti, judetul Iasi, unde un barbat a recurs la amenintari cu moartea la adresa copiilor directoarei unitatii de invatamant si ca va distruge masinile profesorilor. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, care reprezinta interesele a peste 165.000 de angajati din sistemul de educatie, cere Ministerului Educatiei si Cercetarii, Guvernului Romaniei si Parlamentului aplicarea de urgenta a masurilor necesare pentru combaterea acestui fenomen al violentei care are loc in incinta spatiilor de invatamant", se mentioneaza in comunicatul FSLI.
"Faptul ca oricine poate sa patrunda in incinta unei unitati de invatamant, fara sa fie legitimat, este o mare problema care trebuie rezolvata urgent. Consideram ca pot fi identificate resursele necesare prin care toate scolile din Romania sa beneficieze de paza si protectie. Astfel, elevii, dar si angajatii din scoli, raman vulnerabili la orice forma de violenta", sustine presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant, Simion Hancescu.
Acesta sustine ca este absolut necesara si introducerea Legii de protectie a cadrelor didactice. Aceasta a fost propusa inca din anul 2016, dar mai are voie de votul senatorilor.
"Dupa promulgare, legea va oferi protectie cadrelor didactice in situatii precum cea petrecuta recent la o scoala din Iasi. Educatia nu se poate face intr-un spatiu al terorii, al violentei si al faradelegilor", subliniaza liderul de sindicat.
Profesorii mai cer punerea in aplicare de urgenta a modificarilor din Legea educatiei nationale privind combaterea bullying-ului. Normele de aplicare a legii se afla acum in dezbatere publica, iar din momentul intrarii lor in vigoare, Ministerul Educatiei si Cercetarii va trebui sa dispuna toate masurile prin care se poate face preventie, dar sa si elaboreze un plan concret de actiune si sanctiuni in cazurile de agresiuni de orice tip. Toate aceste modificari in legislatie vor ajuta elevii, profesorii si parintii in lupta cu violenta din scoli.