Siguranta, protejarea valorilor, transportul banilor cu utilaje specializate, interventia rapida in caz de infractiuni – sunt doar cateva dintre serviciile pe care oricine poate conta, contra cost, daca incheie un contract cu o firma de paza. Ceea ce, pana inainte de Revolutie, era o necunoscuta pentru romani, inregistreaza o dinamica deosebita in ultimii ani.
Firmele de protectie si paza sunt printre putinele care se pot lauda ca supravietuiesc in vremuri de criza. Ba mai mult, cresterea nivelului infrac-tionalitatii (cauzata tot de recesiunea economica) a determinat multe companii, banci, dar si pe unii romani care detin valori importante sa apeleze la ajutorul firmelor de protectie si paza pentru a-si asigura bunurile.
Piata de paza si securitate din tara noastra, cu o valoare de circa 700 milioane de euro (suma care cuprinde si serviciile de transport valori), se afla pe un trend ascendent si ar putea incheia anul cu o crestere de 25 la suta.
Pentru a putea profesa, viitorul agent de paza trebuie sa aiba minim opt clase, sa treaca niste teste psihologice si de aptitudini si sa urmeze un curs de calificare de 90 de zile (intre 360 si 520 de ore).
250.000 de romani pazesc averea altora
Potrivit ultimelor informatii disponibile, in piata de paza si securitate lucreaza peste 250.000 de angajati.
La nivel national, piata este foarte fragmentata, in prezent fiind inregistrate peste 1.100 de firme de profil, dintre care circa 75 la suta sunt de mici dimensiuni. Companiile care nu au putere financiara sa traverseze perioada de criza si sa se autofinanteze vor fi asimilate de cei puternici, afirma specialistii in domeniu. Principalii concurenti de pe piata sunt BGS, Shelter Security, G4S, Cobra Security, Nei Guard, Bronic si Bidepa.
Paza buna trece primejdia rea
Jafurile prezentate pe larg in prime-time la televiziuni au generat panica in randul oamenilor de afaceri, care au amplificat masurile de securitate ale companiilor, in special ale bancilor. De asemenea, au crescut cererile pentru serviciile de monitorizare si interventie rapida antiefractie pentru protectia proprietatilor private.
“Principalul factor de evolutie a pietei de securitate a fost tendinta de externalizare a serviciilor. Spre exemplu, companiile care transfera numerar isi doresc ca acesta sa fie in siguranta, si atunci apeleaza la firmele specializate de transport valori. Din rapoartele de securitate primite la nivelul grupului am observat de mult timp o crestere a numarului incidentelor. Ca incidenta la nivel modial, atacurile la locatiile bancare sunt urmate de atacurile asupra transportului de valori”, precizeaza expertii in domeniu.
Daca in anii anteriori, clientii optau pentru un contract cu o firma de paza pentru a-si afisa puterea economica si pentru a-si consolida imaginea, in prezent, alegerea vine pe fondul mediatizarii excesive a cazurilor de infractionalitate sau de experientele negative prin care au trecut.
Oferte pe timp de criza
Firmele de paza isi adapteaza ofertele la perioada de criza. Pana acum, ele protejau doar sedii de firme, magazine sau localuri publice. Acum, asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice li se prezinta oferte de securitate “la pachet”.
Cresterea numarului de fapte antisociale, in special al spargerilor si furturilor petrecute, in ultima vreme, in intreaga tara, i-a determinat pe reprezentantii firmelor care au ca profil de activitate paza si protectia bunurilor sa-si adapteze ofertele actualei perioade de criza.
Concret, unele firme ofera servicii destinate persoanelor ce vor sa-si stie apartamentul in siguranta pe perioada in care lipsesc de acasa. Oferta consta in monitorizarea si paza apartamentelor si chiar a sediilor asociatiilor de proprietari. In aceste locuri, societatile sunt dispuse sa amplaseze sisteme de alarma conectate la dispecerat. In cazul in care apar probleme, echipajele mobile intervin in cel mai scurt timp la locul faptei, iar costul unui abonament lunar este infim.
Firmele de securitate fac angajari
Societatile de profil au intrat in randul celor mai mari angajatori in contextul in care in alte domenii, precum constructii, energie, imobiliare, banci si asigurari au redus considerabil numarul de salariati.
Totusi, nu toti jucatorii importanti din domeniu reusesc sa iasa cu bine din recesiune. Criza economica a afectat majoritatea sectoarelor de activitate, inclusiv cele din sfera serviciilor prestate catre clienti. Incepand cu sfarsitul anului 2008 si continuand in 2009, companiile si-au setat ca obiectiv reducerea cheltuielilor. Probabil ca la sfarsitul anului vom constata falimentul mai multor firme din domeniu.