A lucra din proprie initiativa fara a fi platit pentru aceasta nu mai reprezinta un lucru iesit din comun.
Daca in Occident exista o traditie a stagiilor de practica si a actiunilor voluntare, ca modalitate de a obtine experienta, la noi, lucrurile abia acum incep sa se miste. In general, angajatorii au pretentia experientei de cativa ani in meseria respectiva, ceea ce pare imposbil pentru un absolvent de studii superioare. Problema ar putea fi rezolvata in cazul celor care au norocul sa fie sustinuti financiar de parinti si care aleg calea voluntariatului prin care pot sa-si sustina un stagiu de practica (internship).
Odata cu criza economica, unele companii au ales sa beneficieze de oameni, fara a-i plati. Asa a crescut considerabil numarul de oferte de internship, mai ales in timpul verii – peste 60 la suta fata de anul trecut, in conditiile scaderii pietei de munca. Durata medie a unui internship este de trei luni, dar acest lucru nu este universal valabil. In zilele noastre, un internship poate sa dureze de la doua saptamani pana la un an. Acest lucru variaza si in functie de profilul internship-ului, dar si de marimea companiei. Intr-un anumit domeniu, lucrurile se pot invata destul de usor, asa ca un program prelungit de internship nu isi are rostul. De asemenea, o companie mare isi va permite mai usor sa sustina un program amplu de internship, care ii va garanta faptul ca practicantul isi va insusi mare parte din cunostintele necesare acelui domeniu.
Stagiul de practica, primul pas spre locul de munca
Practica la o companie unde veti vrea sa lucrati este primul pas catre obtinerea unui loc de munca in organizatie. Este foarte important sa alegeti cu grija ceea ce vi se potriveste, caci va fi „cauzaI in care veti investi timp si energie. Ca voluntar, in primul rand, trebuie sa lucrati cu oamenii, chiar si cu aceia cu care nu aveti afinitati. Daca aveti rabdare, puteti invata din greselile proprii sau ale altora, veti descoperi ca puteti fi mai tolerant si ca lucrul in echipa poate avea rezultate extraordinare. Reusiti, astfel, sa va infruntati temerile si sa va descoperiti si dezvoltati abilitati si competente noi, poate nebanuite.
Voluntariatul, argument pentru angajare?
Specialistii in resurse umane ne sfatuiesc sa folosim activitatea de voluntariat ca argument pentru angajare. In primul rand, in urma voluntariatului se creeaza o minima experienta, apoi se largeste reteaua de contacte, se pot obtine recomandari de la diverse companii, se poate interactiona cu specialisti din diverse domenii de activitate.
Atat experienta pe care o treceti in CV, cat si contactele, recomandarile si dezvoltarea abilitatilor sunt aspecte de care beneficiati atunci cand va prezentati la un interviu de angajare. O perioada de voluntariat adauga valoare la CV-ul dumneavoastra. De foarte multe ori, facultatile din tara sau din strainatate solicita activitati de voluntariat, acestea fiind o conditie de admitere. Pornind in drumul spre cariera ca voluntar, puteti invata sa redactati proiecte. Participarea efectiva la acest gen de activitati permite dezvoltarea personala si profesionala intr-un mod practic, dezvoltare pe care sistemul actual de invatamant nu o incurajeaza si nu o stimuleaza suficient.