Crearea si dezvoltarea de IMM
Masura 312 FEADR “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale. Pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor sunt disponibili peste 383 de milioane de euro, fonduri nerambursabile care pot fi accesate pana in 2013.
Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 312:
A. Microintreprinderile cu mai putin de 10 angajati si care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale in valoare de pana la 2 milioane Euro echivalent in lei.
B. Persoane fizice (neinregistrate ca agenti economici) – care se vor angaja ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata 3 si sa functioneze ca microintreprinderi, iar in situatia in care, in urma autorizarii, se modifica reprezentantul legal al proiectului, vor depune toate documentele ce demonstreaza transferul dreptului de reprezentare pentru noua forma de organizare juridica, aceasta modificare neafectand respectarea criteriilor de eligibilitate si selectie ale cererii de finantare.
Tipurile de investitii
In cadrul Masurii 312 se pot realiza urmatoarele tipuri de investitii:
1. Investitii in activitati non-agricole productive cum ar fi:
-Industria usoara (articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, produse odorizante etc.);
-In activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila);
-Mecanica fina, asam-blare masini, unelte si obiecte casnice, producerea de ambalaje etc.
2. Investitii pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lanii, olaritul, brodatul, confecti-onare instrumente muzicale traditionale etc.), precum si marketingul acestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati).
3. Servicii pentru populatia rurala, cum ar fi:
-Servicii de croitorie, frizerie, cizmarie;
-Servicii de conectare si difuzare internet;
-Servicii de mecanizare, transport (altele decat achizitia mijloacelor de transport) protectie fitosanitara, insamantare artificiala a animalelor;
-Servicii reparatii masini, unelte si obiecte casnice. De asemenea, va fi sprijinita achizitionarea de echipa-mente de producere a energiei din alte surse regenerabile altele decat biocombustibilii, numai ca parte componenta a proiectelor de investitii sprijinite prin aceasta masura.
Valoarea maxima a ajutorului nerambursabil
Prin Masura 312 public nerambursabil va fi de pana la 70 la suta din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi:
-50.000 Euro/proiect daca beneficiarii sunt persoane fizice autorizate;
-100.000 Euro/proiect pentru microintreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
-200.000 Euro/proiect pentru alte micro-intreprinderi.