Fii managerul crizei
Opinia generala este ca afacerile care supravietuiesc crizei nu vor mai avea probleme ulterior, cand lucrurile vor intra in normal. Este greu insa de preconizat momentul, iar normalul pe care il asteptam cu siguranta nu va fi normalul dinaintea crizei. Toti intreprinzatorii sunt ingrijorati ca afacerile lor aduc tot mai putini bani, iar prognoza pentru sfarsitul anului este o situatie „pe zero” sau chiar „pe minus”.
Criza prin care trecem comporta doua aspecte. Lipsa lichiditatilor, criza propriu-zisa, si panica, aspectul psihologic al crizei, care ii paralizeaza pe unii si ii condamna la inactiune. Cei slabi arunca acum orice esec in carca crizei. Daca nu esti genul care se descurajeaza, trebuie sa treci la actiune cat mai repede.
Cateva sfaturi de bun simt sa depasesti momentul:
-Reevalueaza situatia si fa-ti o strategie de consolidare a businessului.
-Daca esti tentat sa reduci pretul pentru a-ti aduce clienti, e timpul sa-ti schimbi orientarea si sa te gandesti la plusvaloarea pe care o poti oferi la acelasi pret.
-Marketingul trebuie sa munceasca la maxim, asigura-i resursele.
-E firesc sa reduci cheltuielile, dar gandeste-te bine daca vrei sa reduci din investitii si publicitate. E un mod sigur de a-ti duce in pas alert afacerea in… necunoscut.
-Alegeti cu grija colaboratorii. Sunt vremuri grele. Unii dintre ei pot fii bine intentionati dar nu fac fata vremurilor, altii stau bine, chiar daca e criza, dar nu e conditia sa-ti si mearga bine alaturi de ei.
-Echipa cu care lucrezi trebuie sa stranga randurile, fa-ti angajatii sa inteleaga ca managerul nu este singurul care se confrunta cu criza si da-le solutii pe care „sa transpire” pentru a le aplica.
-E momentul sa nu mai lasi un client sa plece de la tine cu „adio”, poate fi foarte valoros maine. Orice efort sa-l multumesti este o investitie buna.
-Fa-ti planuri pe termen mediu si lung, criza este, pana la urma, o lectie buna.