Peste 20 de milioane de lei au fost virate, luna aceasta, în conturile partidelor politice, din bugetul de stat. Altfel spus, din banii plătiți de români sub formă de taxe și impozite, o anumită parte este direcționată, lunar, în vistieria de partid, doar pentru că așa prevede legislația în vigoare. Potrivit datelor oficiale, furnizate de Autoritatea Electorală Pemanentă (AEP), în ianuarie 2024 s-au virat către partide 21.689.276,90 lei.
La un calcul simplu, dacă ne gândim că la ultimul recensământ populația țării era de circa 19,8 milioane de locuitori, e limpede că fiecare cetățean contribuie, vrând, nevrând, cu cel puțin un leu pe lună la bugetele partidelor. Dacă scoatem din calcul copiii și pensionarii și ne raportăm doar la populația activă, care era de circa 8 milioane de persoane la finele anului trecut, atunci “cotizația” ni se dublează.
Nu toate partidele primesc aceeași sumă de bani. În 15 ianuarie, în contul PSD (Partidul Social Democrat) s-au virat 8.522.489,04 lei. La PNL (Partidul Național Liberal) s-au dus 7.224.924,81 lei. USR (Uniunea Salvați România) a încasat 3.894.804,08 lei. În contul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) s-au virat 1.724.884,77 lei. Partidul Pro România a primit 322.174,20 lei dar nu se poate bucura de acești bani, deoarece suma a fost direcționată automat către un executor judecătoresc, în baza a 3 ordine emise de AEP în 2023.
Într-un singur an, partidele politice primesc de la stat, pur și simplu, aproximativ 260 de milioane de lei. Asta dacă vă întrebați unde sunt banii dumneavoastră. Ei bine, o parte dintre ei sunt în pușculițele partidelor, fie că-i merită, fie că nu…
Bani cu nemiluita
Partidele primesc bani cadou de la bugetul de stat încă din 2008, în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Potrivit legii, suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04 la sută din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Fiecare formațiune politică primește o anumită sumă de bani, calculată în funcție de numărul de voturi obținute la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat și numărul de voturi de la alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale.
Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.
În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se va împărți între membrii alianței după numărul de mandate obținute.
Subvenția de la bugetul de stat se varsă lunar, prin bugetul Autorității Electorale Permanente, într-un cont special deschis de către fiecare partid politic.
Subvențiile acordate partidelor politice au statut special și nu sunt supuse executării silite, adică nu pot fi poprite.
Banii încasați din aceste subvenții pot fi folosiți pentru întreținerea și funcționarea sediilor, cheltuieli de personal, cheltuieli pentru presă și propagandă, cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate, investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective, cheltuieli de protocol, cheltuieli de întreținere și reparații auto, cheltuieli de transport, cheltuieli cu combustibili și carburanți. Oportunitatea acestor cheltuieli e stabilită de organele de conducere ale partidelor politice.