Pulpele de pui de balta (picioarele de broasca) este cea mai cunoscuta mancare frantuzeasca din lume. Carnea de broasca este foarte apreciata in tarile asiatice China si Japonia dar si in Canada, SUA, Italia, Franta si in ultima perioada si la noi.
Argumente in favoarea cresterii broastelor
Cresterea broastelor se realizeaza usor, mai cu seama in conditiile habitatului natural si chiar in amenajari speciale. Broastele sunt animale rezistente cu o rata de mortalitate foarte scazuta. Nutritia este asigurata pe contul propriu al broastelor, fiindca se hranesc cu resurse din balta – vegetatie acvatica, insecte, larve de pesti, iar omul poare sa le diversifice hrana cu viermi de matase. La export este o mare cerere nu numai de pulpe (pui de balta) ci si de piele si ulei care se poate obtine prin prelucrarea materiei prime. Pielea se foloseste in marochinarie, uleiul se utilizeaza in industria farmaceutica si cosmetica. Comercia-lizarea se realizeaza rapid, cu profituri importante cea ce permite o rapida circulatie a unor mari sume de bani, cu toate consecintele pozitive care decurg de aici.
Amenajarea fermelor
Fermele se pot amenaja atat in spatii acvatice naturale (lacuri, balti, helestee) cat si in bazine amenajate special si executate cu investitii nu prea ridicate. Cresterea intensiva se face pe terenurile mlastinoase imprejmuite si supravegheate si in spatii inchise controlate, in care se asigura un climat favorabil batracienilor, respectiv apa usor acida si o temperatura aproape de cea naturala. Crescatoriile de broaste se pot amenaja in monocultura si in policultura (broaste, raci, pesti)
Specii de broaste comestibile
Dintre speciile comestibile, cele mai cunoscute in Romania sunt: broasca verde de lac (Rana esculenta) si broasca verde mare (Rana ridibunda). Ambele se pot folosi ca material biologic pentru popularea crescatoriilor, fiind preluate direct din mediul natural. Cea mai buna perioada de recoltare a reproducatorilor este toamna tarziu cand aproape toate exemplarele se pregatesc de iernat si au ajuns la un stadiu optim de dezvoltare fiziologica. Recoltarea se face cu mare atentie astfel incat sa ramana in habitat un numar corespunzator de exemplare reproducatoare. Ea este permisa cu ajutorul plasei si a minciogului.