Trei ingineri, un avocat, un jurist si un politician de cariera reprezinta interesele salajenilor in Parlamentul Romaniei. Este vorba despre cei patru deputati si cei doi senatori alesi in urma alegerilor generale din decembrie anul trecut. Acestia au profesii si aptitudini din cele mai diverse, toate consemnate in CV-urile impresionante, postate pe paginile de internet ale celor doua camere ale Parlamentului. Desi exista o moda printre politicienii romani sa-si imbogateasca CV-ul cu diplome obtinute in strainatate, care se dovedesc apoi inexistente, parlamentarii salajeni si-au completat biografiile in limita bunului simt. Va propunem azi o scurta incursiune in CV-urile deputatilor si senatorilor de Salaj. Vom incepe analiza in ordinea colegiilor uninominale in care au fost alesi.
Din presedinte de sindicat a ajuns deputat
Deputatul PDL de Simleu, Lucian Bode, s-a nascut pe 27 octombrie 1974 in comuna Valcau de Jos, judetul Salaj, este casatorit si are un copil. In anul 1998 a absolvit cursurile Facultatii de Electrotehnica si Informatica, specializarea inginer electromecanic, din cadrul Universitatii din Oradea. Trei ani mai tarziu s-a angajat la SC Electrica SA, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Zalau, unde pana in 2008 a ocupat pe rand functiile de inginer serviciu exploatare, purtator de cuvant, sef serviciu si presedinte de sindicat. Activitatea politica si-a inceput-o in anul 2000, cand a fost ales consilier local al comunei Valcau de Jos. In 2001 a fost ales secretar in structura de conducere a PD Salaj, organizatie al carei presedinte a devenit in vara lui 2008, dupa ce vechii lideri au demisionat. Tot in acel an a obtinut primul mandat de parlamentar. Din 2009 a inceput un program de perfectionare in domeniul relatiilor internationale la Institutul Diplomatic Roman, iar doi ani mai tarziu a urmat cursul „Securitate si buna guvernare”, la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, si s-a inscris la masterat, specializarea Managementul Securitatii in Societatea Contemporana, la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj Napoca.
Invatator, avocat, senator si deputat
Nascut pe 21 iulie 1953 in comuna Catelusa (Mesesenii de Jos), deputatul UDMR de Cehu, Seres Denes, este casatorit si are doua fete. Activitatea profesionala si-a inceput-o in 1975 cand a profesat ca si invatator. A lucrat doar doi ani in invatamant, pentru ca din 1977 si pana in 1980 a ocupat postul de secretar in Biroul Executiv al Consiliului Popular Mesesenii de Jos. In 1980 a fost licentiat in drept la Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca, iar pana in 1992 a ocupat functia de jurist, director administratie publica locala la Consiliul Popular Judetean Salaj. In perioada 1992-2004 a fost senator, iar din 2004 si pana in prezent, deputat. Activitatea politica si-a inceput-o in anul 1990, fiind ales presedinte al organizatiei UDMR Mesesenii de Jos, iar din 1997 si pana acum este presedintele organizatiei judetene a UDMR. De asemenea, Seres Denes este avocat in Baroul Salaj.
De cand a terminat facultatea a fost tot sef
Ales pentru a treia oara deputat PSD de Jibou, Iuliu Nosa, s-a nascut pe 25 septembrie 1956 in satul Miluani, comuna Hida. Este casatorit si are trei copii. Intre anii 1972-1977 a urmat cursurile Liceului de Constructii Zalau, iar in 1982 a absolvit Facultatea de Constructii Cluj-Napoca, specializarea inginer instalatii. Mai tarziu a dobandit si specializarile de expert tehnic judiciar si auditor energetic pentru cladiri. Activitatea profesionala si-a inceput-o in 1982, la scurt timp dupa absolvirea facultatii, ca inginer la IACM Zalau. In acelasi an devine si profesor la Liceul de Constructii din Zalau, post pe care-l ocupa un singur an. Incepand cu anul 1990 si pana in 2000, ocupa pe rand functiile sef santier – IACM Zalau; director – Regia fond locativ Zalau; director – Directia de Urbanism Teritorial; director – Regia Judeteana de Apa si director la SC ACI Porolissum Zalau. In anul 2000 este ales primar al municipiului Zalau. Insa, in 2004, Nosa pierde scaunul de edil in favoarea actualului primar, Radu Capilnasiu, si in acelasi an este ales pentru prima data deputat. Din punct de vedere politic, deputatul pesedist a devenit activ in 1990, cand s-a inscris in FSN. In 1992 obtine carnetul de membru al PDSR, care ulterior si-a schimbat numele in PSD. In perioada 2000-2004, Nosa a fost presedinte al PSD Salaj, iar de atunci prim-vicepresedinte.
Scriitor si politician de cariera
Deputatul PNL de Zalau, Mirel Talos, s-a nascut pe 3 decembrie 1973, este casatorit si are un copil. In 1992 a absolvit Liceul Teoretic Zalau, specializarea filologie-istorie; in 1996 Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Univer-sitatea Bucuresti, si in 1999 Facultatea de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. Intre anii 1997 si 2001, Mirel Talos a urmat mai multe cursuri de specializare, la Groningen – Olanda, Washington DC – SUA sau Gummersbach – Germania. Trei ani, intre 1999 si 2002, zalauanul ocupa functia de consilier politic in cadrul Departamentului Electoral Central al Partidului National Liberal. Din 2005 si pana in 2007 este numit consilier de stat al primului ministru Calin Popescu Tariceanu si totodata consilier personal al presedintelui PNL, iar in 2008 obtine primul mandat de deputat. Activitatea politica si-a inceput-o in anul 1998, cand s-a inscris in PNL. In 2010 este ales vicepresedinte al PNL Salaj. Liberalul Mirel Talos este singurul parla-mentar salajean care a scris o carte. Acesta a publicat cartile „Partidele politice in tranzitie”, Editura Libripress, Bucuresti, anul 2002, si „Indrumar in liberalismul politic”, Editura Curtea Veche, Bucuresti, anul 2004.
De la Silcotub in Parlament, via Prefectura
Noul senator al colegiului Cehu-Simleu, udemeristul Alexandru Vegh, s-a nascut pe 30 octombrie 1964, este casatorit si are o fiica. A absolvit Liceul de Matematica Fizica din Zalau in anul 1983, iar cinci ani mai tarziu obtine diploma de inginer in tehnologia constructiilor de masini, la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Cluj Napoca. In 1989 se angajeaza ca si inginer la SC Silcotub SA Zalau. Pana in anul 2004, cand a fost numit suprefect al judetului Salaj, Alexandru Vegh a ocupat la Silcotub, pe rand, urmatoarele functii: inginer, coordonator birou salarizare, sef birou control intern de gestiune, referent compensari si sef departament vanzari. In perioada 2004-2009, sustinut fiind de UDMR, Alexandru Vegh este numit subprefect. In 2009, actualul senator devine primul prefect de nationalitate maghiara din istoria post-decembrista a Salajului. Ocupa aceasta functie pana in mai 2012, cand a cazut guvenarea PDL-UDMR.
A renuntat la Politie pentru politica
Senatorul PSD Gheorghe Pop, ales pentru al doilea mandat in colegiul Zalau-Jibou, s-a nascut pe 15 aprilie 1959 in comuna Hida, este casatorit si are doi baieti. In 1978 a absolvit Liceul Electrotehnic din Zalau, iar trei ani mai tarziu Scoala Militara de Ofiteri Acitivi ai Ministerului de Interne, specialitatea Economic. In 1994, Pop obtine licenta in stiinte juridice, specialitatea drept, la Academia „A.I. Cuza” Bucuresti. Activitatea profe-sionala si-a inceput-o in 1981, iar pana in 1994 a fost ofiter specialist economic la Inspectoratele de Politie din Cluj si Salaj. In @94 demisioneaza din Politie pentru a fi, pana in 2000, director si consilier juridic la un grup de firme cu capital german. Din 2001 pana in 2004 ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj. In 2004 este numit director al Directiei de Paza si Protocol, post ocupat pana in 2008, cand este ales pentru prima data parlamentar. In politica a intrat in 1998, ca membru al PSD. In prezent conduce organizatia PSD Zalau si este vicepresedinte al organizatiei judetene.