Din 1992 pana astazi, populatia Salajului a scazut cu sapte oameni in fiecare zi.
Specialistii arata ca in maximum 15 ani, 35 la suta din populatia Romaniei va fi de pensionari, pe fondul imbatranirii accelerate a populatiei, o problema cu care se confrunta toate tarile europene. O astfel de pondere a pensionarilor in populatia tarii va duce la probleme serioase atat la nivel macroeconomic, avandu-se in vedere ca scade populatia activa, la care se adauga presiuni extraordinare asupra bugetului de pensii. In acest context deloc optimist, Salajul nu face rabat de la tendinta de imbatranire a populatiei si cunoaste o scadere continua a sporului populatiei.
Datele statistice arata o evolutie a numarului populatiei judetului direct influentat de perioadele istorice prin care am trecut si de politicile economice si de incurajare a natalitatii. In 15 martie 1966 populatia judetului era de 263.103, numarul crescand in 5 ianuarie 1977 la 264.569 de salajeni, varful fiind atins in 7 ianuarie 1992, cu 266.797 de locuitori. Traiectoria ascendenta a populatiei judetului poate fi pusa in directa corelatie cu mai multi factori. In primul rand, in perioada respectiva, a regimului comunist, era interzis avortul. Pe de alta parte, femeile erau incurajate sa faca copii, fiind recunoscut statului lor de „mame eroine” la nivel de comunitate si date ca exemplu. La care se adauga bonificatiile banesti sau recunoasterea perioadei de maternitate in carnetul de munca. Nasterea de copii a devenit o datorie sociala, pentru construirea societatii noi, socialiste. Insa, odata cu schimbarea de regim, s-a ajuns si la schimbari economice, de politici sociale si legalizarea avortului. Ceea ce a influentat direct sporul populatiei la nivel de judet. Prima scadere insemnata s-a vazut la recensamantul din 18 martie 2002, cand Salajul a scazut ca numar al populatiei cu 18.782 de locuitori fata de 1992. Tendinta de scadere a numarului de locuitori s-a pastrat, datele partiale ale ultimului recensamant din octombrie 2011 aratand ca populatia judetului este de 217.900 de locuitori, Salajul pierzand in mai putin de 10 ani peste 30.000 de locuitori.
Spor natural negativ al populatiei salajene
Daca inainte de 1989 populatia rurala contribuia din plin la cresterea numarului de locuitori, dupa 2005 in spatiul rural avem o situatie dezastruoasa la nivelul satelor din judet. In 2005, in spatiul rural sporul natural era de minus 7,7 la suta, descrescand usor pana la minus 5,6 la suta in anul 2008. In acelasi timp, sporul natural in mediul urban era cu plus, de la 3,7 la suta la 4,1 la suta in anul 2008. Acelasi an a inregistrat o medie a sporului natural pe judet de minus 1,6 la suta, care este cea mai buna cifra din ultimii noua ani. Acest reviriment al sporului natural poate avea mai multe cauze. In primul rand, pana in anul 2008 s-a realizat o stabilitate economica si a traiului zilnic pentru populatie, ceea ce a indus salajenilor o siguranta pe plan familial. Pe de alta parte, la relativa stabilizare a sporului populatiei a contribuit si faptul ca mamele primeau o indemnizatie de maternitate incurajatoare. Astfel, din anul 2003, mamele puteau opta pentru o indemnizatie de 85 la suta din veniturile lunare realizate in ultimul an inainte de nastere. Prin aceasta masura se incuraja in special maternitatea in randul mamelor active, care rareori renuntau la un job bine platit pentru a intra in maternitate. Din pacate, in perioada de criza economica de dupa 2008, guvernul a decis renuntarea la acest stimul material pentru mame. Iar impactul se vede in cifre – sporul natural in Salaj a inceput iar sa scada, in anul 2011 acesta fiind de minus 2,4 la suta. Chiar daca din octombrie 2012 s-a revenit cu indemnizatia de crestere a copilului la nivelul de 85 la suta din media veniturilor salariale realizate de mame in ultimele 12 luni, situatia instabila de pe piata economica nu va genera o revenire a sporului natural. Sa nu mai spunem ca, cel putin in Zalau, exista o singura cresa unde potentialele mame pot sa-si duca micutii.