Scaderea adaosurilor comerciale la medicamente si prelungirea cu inca trei luni a termenului de decontare de catre Casa de Asigurari de Sanatate a retetelor ameninta profitabilitatea farmaciilor.
Nevoia permanenta de medicamente a fiecarui om a fost speculata la maximum in ultimii cativa ani, numarul farmaciilor cunoscand o crestere spectaculoasa. Numai in Salaj functioneaza, in acest moment, potrvit datelor primite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, 52 de farmacii, unele avand mai multe puncte de lucru. Conform cifrelor furnizate de aceeasi institutie, cele 54 de farmacii ruleaza peste un milion de euro pe luna, atat cat este consumul mediu lunar de medicamente in judet. Afacerea cu medicamente a farmaciilor depaseste, la nivel national, 130 de milioane de euro pe luna.
Adaosul maxim: 24 la suta
In ciuda acestor cifre, aparent colosale, farmaciile se plang – tot mai mult in ultima vreme – ca treaba nu mai merge, de fapt, atat de bine. Acestea si-au intemeiat business-ul pe adaosurile mai mari din anii trecuti, dar ancorarea stricta in profitabilitatea obtinuta doar din adaosul pe produs le-a facut dependente de politica de stat a fixarii preturilor medicamentelor. Iar statul a impus scaderea adaosurilor la medicamente, intrand adanc in profiturile farmaciilor. Cele mai mari adaosuri, de maximum 24 la suta, se pot pune la medicamentele mai ieftine de 2 lei, adica la doctorii precum aspirina sau paracetamolul, care detin, potrivit farmacistilor, maximum un procent din totalul vanzarilor de medicamente. Pentru medicamentele ce costa intre 2 si 5 lei, farmaciile isi pot pune un adaos de maximum 20 la suta, iar pentru cele care costa intre 5 si 7,5 lei, adaosul poate merge doar pana la 15 la suta. La medicamentele scumpe, ce costa mai mult de 7,5 lei, adaosul comercial permis este de maximum 12 la suta.
Ceva mai profitabila este vanzarea medicamentelor fara prescriptie medicala, unde adaosul poate merge pana la 50%. Acest adaos mai mare nu prea ajuta, insa, farmaciile intrucat volumul medicamentelor vandute “la liber” este foarte mic, de maximum 10 – 12 la suta din volumul total al vanzarilor de medicamente.
Oricum, in prezent, adaosurile practicate de farmaciile de pe piata locala sunt sub cele europene, acestea din urma avand in medie adaosuri la medicamente de 25-30 la suta.
Un calcul estimativ al profitabilitatii pe termen lung este foarte greu de facut in business-ul farmaceutic din Romania. Daca au probleme in acest sens chiar si marile retele farmaceutice, cu atat mai mult este o afacere greu predictibila pentru farmaciile individuale. Iar statul, pe decontarile caruia se bazeaza majoritatea farmaciilor, nu face decat sa incurce si mai mult lucrurile.
Profitabilitate minima
Aproximativ un sfert dintre farmacii au vanzari medii de 30.000 de lei pe luna. La un adaos mediu de 11 la suta, rezulta ca o astfel de farmacie ar ramane dupa plata furnizorilor 3.300 de lei (33 de milioane de lei vechi), bani ce de abia ar ajunge pentru plata utilitatilor si a salariului (modest) pentru doi farmacisti. Nici vorba sa mai ramana ceva si ca profit.
Statul saboteaza farmaciile
Printr-o hotarare de guvern din luna septembrie, statul amana cu trei luni plata medicamentelor catre furnizori, decontarea facandu-se nu dupa 60 de zile, ci dupa 180. Potrivit Luciei Calb, presedinta Colegiului Farmacistilor din Salaj, in realitate decalajul este mult mai mare, ajungand de fapt la sase luni. “Daca eu am eliberat medicamente pe o reteta la inceputul lui octombrie, la sfarsitul lunii trebuie sa duc reteta si borderoul la Casa de Asigurari de Sanatate, care are la dispozitie 30 de zile, adica pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa le valideze. Abia din acel moment incep cele 180 de zile pana cand Casa de Asigurari imi va deconta medicamentele” – a precizat Lucia Calb. Presedintele Colegiului Farmacistilor a precizat ca acest decalaj foarte mare dintre efectuarea serviciului si decontarea lui va duce toate farmaciile in situatia de a functiona pe pierdere. “Se deconteaza peste sase luni la preturile de acum. Cine stie ce curs va fi atunci, iar noi am putea iesi in pierdere”, a mai apreciat farmacistul. Lucia Calb a mai atras atentia ca aceasta modificare va duce la blocarea intregii industrii farmaceutice, intrucat este “un cerc vicios intre noi – farmaciile, depozitele de medicamente si producatorii si importatorii de produse farmaceutice. Daca noi nu primim banii de la casa pentru a plati depozitele, acestea nu vor mai putea comanda medicamente de la producatori si importatori si vom ramane, astfel, fara medicamente in farmacii”.
Avem medicamente mai scumpe decat in Occident
Se spune ca in Romania se consuma multe medicamente. Acest lucru este adevarat doar daca ne limitam la consumul “dupa ureche” si la faptul ca apelam la medicamente abia in regim de urgenta, cand nu mai putem altfel, si nu preventiv. Pe ansamblu insa, pe plan local se apeleaza la medicamente mult mai putin decat in Occident. Consumul redus de medicamente atrage dupa sine o putere mica de negociere cu producatorii. Rezultatul va fi in continuare acela ca nu vom putea avea medicamente ieftine precum in tarile in care consumul induce o putere mare de negociere.