Incalzirea locuintei, mai avantajoasa cu sisteme aditionale

Cum iarna a dat semne ca-si intra in drepturi este firesc sa ne gandim la confortul si caldura din locuinta noastra. Centrala termica din cartier, ori sistemul de incalzire prin centrala de apartament (proprie) pe gaz, sau alti combustibili nu sunt singurele optiuni pe care le avem. Din varii ratiuni, cele mai importante invocand unele restrictii de buget, putem alege convectorul electric, sistemul de incalzire prin pardosea sau panourile infra.
Convectorul electric
Convectorul electric transforma energia electrica in energie termica si se bazeaza pe principiul recircularii aerului, preluand aer rece si sufland aer cald. Modifica in timp scurt temperatura din incapere, datorita dinamicii curentilor de aer antrenati. Acest aparat poate fi folosit fie vara, fie iarna. In functie de puterea sa acesta are trei trepte de incalzire.
UNDE POATE FI MONTAT?
De obicei, lumea prefera convectorul de perete. Producatorii recomanda montarea lui in zona ferestrei pentru a prelua aerul rece. Este avantajos pentru ca ocupa spatiu mic, dar si pentru ca dispozitivul poate fi legat direct la reteaua de energie electrica fara a mai ocupa o priza. Se recomanda ca pentru montare sa apelati la o echipa specializata. Convectorul mobil, desi este avantajos pentru ca poate fi plimbat dintr-o incapere in alta, prezinta un risc mai ridicat de incediu. In cazul convectorului montat in baie este important ca acesta sa fi montat pe un perete care nu intra in contact cu apa, pentru a-l proteja de stropiri sau accidente. Exista modele de convectoare cu functie antiinghet, care pot fi folosite in balcon sau exteriorul locuintei, insa acesta trebuie ferite de precipitatii.
MOD DE UTILIZARE
Mentinerea temperaturii constante in incapere se face prin intermediul termostatului reglabil si a senzorului de caldura. Datorita acestor elemente, nu mai este nevoie sa decuplezi aparatul cand este prea cald si sa-l repornesti cand temperatura e scazuta. Din acest motiv, nici consumul de energie electrica nu este mare. Sistemul de protectie pentru supraincalzire consta intr-o siguranta care decupleaza convectorul in cazul in care apar problemele la sistemul electric.
Incalzire prin pardosea
Incalzirea prin pardosea a devenit o alternativa atragatoare, moderna si competitiva la sistemele de incalzire traditionale. Fie ca e vorba de suprafete mici ori mari, sistemele de incalzire prin pardosea asigura o incalzire eficienta si comoda. Se bazeaza pe fenomenul binecunoscut de ridicare a caldurii si conduce la distributia uniforma a temperaturii. Reglarea temperaturii se face tot cu ajutorul termostatelor.
PE CE SE BAZEAZA?
Incalzirea in pardoseala poate fi privita ca unica sursa de caldura dar si ca sursa suplimentara. Sistemele de incalzire prin pardosea sunt alcatuite din cabluri incalzitoare sau covorase incalzitoare, termostate pentru reglarea temperaturilor si accesorii pentru instalare. Ele pot fi montate in orice tip de pardoseala, indiferent daca aceasta este podea noua din beton, de lemn sau podea renovata. Utilizand acest sistem de incalzire, ascuns sub podea, avem mai multe optiuni de redecorare si de mobilare a incintei.
Panouri infra
Panoul infra este o sursa de caldura care transforma energia electrica in energie termica. Este un un corp sub forma unui panou de o grosime de 2-3 cm si o suprafata de circa 0,5 mp, si se monteaza pe tavanul incaperii. Caldura provine din radiatia infrarosie emisa de panou. Radiatia energiei se maximalizeaza pe suprafata activa a panoului cu ajutorul granulelor ceramice lipite pe suprafata, iar spatele panoului este izolata cu o izolatie termica de calitate, protejata cu o folie de aluminiu.