Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a lansat, joi, programul pilot de monitorizare video si prin GPS a probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere Categoria B, aplicat pentru minimum trei luni in Bucuresti. Programul este deja operational in Cehia si Ungaria, iar in Bulgaria este in stadiu de testare, a spus, in cadrul unei conferinte de presa, comisarul sef Gino Bosman, de la Politia Rutiera.
Scopul programului este imbunatatirea calitatii probei practice, reducerea posibilitatilor de fraudare a examenului si asigurarea unei bune instruiri a candidatilor.
Sistemul este format dintr-o camera video amplasata in interiorul masinii, in spatele scaunelor din fata, dintr-un dispozitiv amplasat pe bord ce inregistreaza manevrele efectuate de sofer (in special de franare sau semnalizare) si dintr-un sistem GPS ce permite localizarea exacta a autovehiculului. Imaginile surprinse vor fi stocate pentru redarea examenelor si a situatiilor de trafic, precum si pentru a vedea ce s-a intamplat in timpul instruirii prealabile, anume cat au durat orele de instruire, ce indicatii au dat instructorii, etc.
Sistemul poate reda, totodata, data si ora cand s-a efectuat inregistrarea, iar imaginile surprinse de camere pot fi vizualizatenumai cu ajutorul unui program special, conceput de producator in acest scop.
Momentan, patru autovehicule folosite in instruirea candidatilor, de la patru scoli de soferi din Capitala, dispun de acest sistem, a spus Alina Dragomir, directorul DRPCIV, prezenta la conferinta de presa.
Programul pilot se va derula pe o perioada de minimum trei luni, dupa care rezultatele sale vor fi evaluate in scopul extinderii la nivel national a acestei practici, in baza unui proiect de lege. In eventualitatea extinderii programului, Autoritatea Rutiera Romana (ARR) ar putea cere folosirea acestui sistem in sesiunile de instruire ale scolilor de soferi, au precizat sursele citate.
Examentul auto va fi monitorizat cu GPS si camere video
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...