Ca o recunoastere pentru eforturile pe care le-a depus echipa romano-britanica pentru a scrie cartea <>, lansata in cadrul editiei a IV-a a Conferintei de Sterilizare de la Zalau din data de 23 mai, o parte din medicii si asistentii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si din spitale din Marea Britanie s-au intalnit saptamana trecuta pentru a impartasi impresiile despre cele 14 capitole me- nite sa ajute asistentii medicali si elevii din scolile postliceale sanitare sa dobandeasca cunostintele necesare privind prevenirea si controlul infectiilor asociate ingrijirilor medicale. Coordonatorul evenimentului a fost doctor Minodora Bogdan, medic sef in cadrul sectiei de Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, iar cei care au prezentat cartea au fost Ramona Marincas, director de ingrijiri la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Carole Hallam, director adjunct de prevenirea si controlul infectiilor din cadrul Calderdale and Huddersfield NHS Foundation Trust, din Anglia, si Miel Johnosn, director general al echipei guvernamentale de control clinic, Calderdale and Huddersfield NHS Foundation Trust, Anglia. Ramona Ma-rincas si Carole Hallam sunt si coordonatorii cartii.
Nu mai putin de 24 de specialisti romani si englezi si-au adus aportul in mod voluntar pentru a oferi personalului medical din Zalau si din tara modalitati practice de prevenire a infectiilor asociate ingrijirilor medicale. Ideea de a scrie o astfel de carte a fost a directorului de ingrijiri din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ramona Marincas, care a avut ocazia sa mearga in Marea Britanie. In Romania nu exista un material bibliografic care sa se adreseze direct pregatirii profesionale a asistentilor medicali. „Acolo am vazut pentru prima data acest tip de carte”, afirma directorul de ingrijiri. „Eu am venit cu propunerea, iar Carol a scris”, a adaugat Ramona Marincas, sustinand ca nu se astepta ca mai apoi sa se implice voluntar in realizarea ca-pitolelor un numar atat de mare de medici si asistenti britanici. Carole Hallam, aflata pentru a saptea oara in Zalau, a intarit cele spuse de Ramona Marincas. „Cred ca am dezvoltat o munca de parteneriat buna. Nici unul din cei 14 autori pe care i-am solicitat nu a refuzat sa scrie”, aprecia Carole. Sase dintre acestia au fost in vizita in Zalau pentru a intelege prioritatile sistemului de ingrijiri medicale din Romania. „Daca aceasta carte va ajuta sa salvam cateva vieti, este de bun augur”, a concluzionat coordonatoarea cartii. Mel Johnson, unul dintre autorii cartii, prezenta la eveniment, a tinut sa precizeze ca „aceasta colaborare exemplara a fost posibila datorita interesului pe care Ramona Marincas, asistent medical licentiat, l-a avut fata de modul in care sunt pregatiti asistentii medicali din Marea Britanie. Ca urmare, noi am impartasit din cunostintele si experientele noastre cu privire la prevenirea infectiilor nozocomiale”. Mel Johnson lucreaza de sapte ani cu Carole pentru a asigura calitatea serviciilor din spital. Este pentru a treia oara in Zalau si considera ca „este deosebita ge-nerozitatea si ospitalitatea oamenilor de aici”.
Nu in ultimul rand, coordonatorii cartii au tinut sa le multumeasca celor care au asigurat traducerea si editarea cartii (doctori si asistenti me-dicali romani atat din Romania, cat si din Marea Britanie), dar si firmei B. Braun, care a facut posibila difuzarea gratuita a acestei carti.
Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, le-a oferit celor doua coordonatoare ale cartii co-pertele stilizate ale lucrarii, in semn de recunostinta pentru succesul colaborarii romano-britanice.
Eveniment editorial medical la Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...