Tergiversarea Legii Camerelor Agricole ar putea aduce in proces Ministerul Agriculturii. Situatia este tragica in tara, deoarece salariatii Camerelor Agricole nu si-au primit salariile de doua luni de zile
Finantare sistata
De vreo trei ani se tot bate apa in piua cu Legea Camerelor Agricole. Nu s-a ales ni- mic de aceste organizatii ale agricultorilor, desi Uniunea Europeana a avertizat tara noastra ca pierdem trei mili-arde de euro daca pana in luna mai a acestui an Camerele Agricole nu devin functionale. Dupa ce data alegerilor pentru Camerele Agricole Judeteane a fost amanata din luna decembrie pentru primavara acestui an, Ministerul Agriculturii nu a prevazut bani in buget pentru Camerele Agricole existente decat pana la sfarsitul primului trimestru din 2013. Dupa aceasta data, Camerele Agricole existente trebuiau desfiintate si inlocuite cu alte agentii teritoriale care sa le preia atributiile. Aceste noi structuri nu au fost infiintate, cu toate ca finantarea pentru cele vechi a fost sistata.
„N-am bani pentru intretinerea copiilor”
Peste 1.000 de salariati ai Camerelor Agricole din toata tara nu si-au primit salariile de mai bine de doua luni, desi marea majoritate a acestor angajati au adus prin proiec-tele lor fonduri europene in va-loare de sute de milioane de euro pentru fermieri. Intre timp, bancile au inceput sa puna sechestru pe casele oamenilor, din cauza ratelor la plata restantelor la credite imobiliare. La Camera Agricola Salaj, un salariat imi spunea ca este „intr-o situatie disperata” „N-am bani pentru intretinerea copiilor si am acumulat deja restante la banca”.
Nadejdea e in rectificarea de buget
La Camera Agricola Salaj lucreaza 17 persoane. Contactat telefonic, Dorel Seichei, directorul camerei, a declarat pentru „Graiul Salajului” ca salariatii au primit banii doar pe primele trei luni ale acestui an. Pentru cei cu datorii e de rau. „Am vorbit la Ministerul Agriculturii si ni s-a spus ca salariile nu le vom putea primi decat dupa rectificarea bugetului. (rectificare bugetara va avea loc in luna iulie n.a). Atunci vom primi si restantele salariale de pe lunile aprilie, mai, iunie si salariile in continuare. Cel putin asa ni s-a promis.” Promisiuni au fost cu duiumul, domnule director, dar prea putine au prins conturul realitatii. Cert este ca institutia pe care o conduceti nu va fi inlocuita curand cu alta agentie teritoriala, adica cu o noua Camera Agricola. Spun asta pentru ca, recent, vicepremierul Dragnea declara ca un nou proiect al legii Camerelor Agricole este in lucru, in colaborare cu cabinetul comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Sa fim noi sanatosi sa o vedem si pe asta. Dar mai intai sa-i vedem pe actualii salariati ai Camerelor Agricole primindu-si la zi salariile.