Epidemia singurătății

Dragi cititori, se vorbește tot mai mult despre pulverizarea societății și despre depersonalizarea omului, despre starea de eșec și vid existențial pe care le trăiesc tot mai mulți oameni. Una dintre maladiile existențiale cu care se confruntă tot mai mult lumea de astăzi este singurătatea.
Singurătatea este o durere tăcută, însă un mare factor de risc pentru ”îmbolnăvire și moarte premature, la egalitate cu tensiunea arterială crescută, obezitatea, absența mișcării, sau fumatul”, dezvăluia un articol din revista ”Science”, scris în urma unor analize amănunțite asupra datelor existente.
S-a constatat că singurătatea afectează funcțiile imunitare și cele cardiovasculare, pătrunzând chiar în cele mai adânci unghere ale celulei, alterând felul în care genele erau exprimate și devenind un predictor pentru alterările în transmiterea ADN, ceea ce conduce la modificări ale sensibilității celulei la circulația cortizonului, a cărei consecință este atenuarea capacității de a opri reacția inflamatoare.
O altă cercetare recentă prevede că sentimentul singurătății va deveni una dintre marile probleme ale sistemului de sănătate publică în societățile occidentale actuale, și că, paradoxal, oamenii nu s-au simțit niciodată atât de singuri ca astăzi, chiar cu folosirea democratică a atâtor platforme virtuale, considerate că facilitează contactele sociale. În cercetările științifice actuale se descoperă tot mai mult impactul legăturilor virtuale asupra sănătății fizice și mentale ale oamenilor: stres, depresie, dependență, demotivare, fragilizarea sistemului imunitar. Este important să înțelegem că nici o tehnologie, oricât de avansată ar fi, nu va putea înlocui vreodată prezența fizică și emoțională a unei persoane.
În țara noastră, 14,7 % dintre românii de toate vârstele se simt însingurați, cei mai afectați fiind vârstnicii. În Sălaj, singurătatea vârstnicilor a devenit un fenomen tot mai alarmant. Sunt mulți bătrâni ai căror copii sunt plecați în străinătate și nu există persoane care să-i îngrijească. Din păcate, în județul nostru funcționează un singur centru de stat pentru vârstnici, care nu este deloc suficient, pentru că numărul solicitărilor venite din partea persoanelor vârstnice este tot mai mare. Nici în centrele private din județ nu mai sunt locuri disponibile, zeci de vârstnici venind la aceste unități inclusiv din capitală.
Este nevoie imperativă de găsirea unor soluții pentru aceste situații extrem de triste. Este nevoie să ajutăm cu interacțiune umană pentru a alina această singurătate extremă, să fim persoane motivate și sensibile cu privire la aceste realități, să inițiem relații de prietenie care să ajute la menținerea vieții. Să nu ne lăsăm acaparați de conectivitatea digitală și să nu trăim în ignoranță și în egoism, în timp ce această epidemie a solitudinii persistă și crește.
Noi, oamenii, am fost creați să fim ființe relaționale, sociale și dialogice, să trăim în colectiv și să avem legături strânse de prietenie. Suntem creați după Chipul și Asemănarea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este o comuniune de Trei Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. La începutul Creației, singurul lucru care nu a fost bun și în dreptul căruia Dumnezeu s-a oprit și a spus: ”Nu este bine!”, a fost singurătatea…”nu este bine ca omul să fie singur”.
Un proverb african spune că ”dacă vrei să mergi repede, mergi singur; dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună cu altul”, așadar, este bine să mergem împreună, unul cu altul, și nu singuri.
Vă invit să luăm atitudine, în acest sens, și să mergem împreună!