Bisericuța de lemn din Creaca, veche de peste 3 sute de ani, salvată de Ambulanța pentru Monumente

Încă un monument istoric din Sălaj a fost salvat de Ambulanța pentru Monumente. Bisericuța de lemn din Creaca, ridicată în jurul anului 1710, a fost pusă în siguranță, grație muncii depuse de voluntari, cu sprijin financiar din partea administrației județene.
Lucrările derulate pe parcursul ultimilor doi ani au constat în înlocuirea învelitorii și repararea portiței, asigurând, astfel, protecția acestui important lăcaș de cult.
Pentru salvarea bisericuței din Creaca, Consiliul Județean Sălaj a alocat 110.000 de lei prin intermediul programului propriu de finanțare pentru protecția monumentelor istorice.
Lăcașul de cult, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, este înscris în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015, datarea ei oficială fiind anul 1710. Conform tradiției locale, acest edificiu este considerat a fi mai vechi, bisericuța fiind mutată de două ori până când a ajuns în actuala locație.
„Această intervenție de punere în siguranță a bisericii de lemn din Creaca nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar dat comunității de către Consiliul Judeţean Sălaj prin intermediul programului de finanțare <Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ-teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat>. Prin intermediul acestui program de finanțare, la care comunitatea din Creaca a aplicat, a fost posibilă achiziționarea necesarului de materiale și a fost achitată manopera.
Mulțumim Primăriei și Consiliului local Creaca, în mod deosebit doamnei viceprimar Anca Rus și domnului primar Ioan Eugen Terec pentru colaborare, pentru ajutorul acordat și pentru implicare. Mulțumim întregii comunități din Creaca pentru primire. Gândul și aprecierea noastră merg și spre părintele paroh Razvan Govor și familia domniei sale, precum și spre domnul Cristian Ardelean și familia domniei sale, pentru tot ajutorul și implicarea.
Fără toate aceste implicări și contribuții de resurse, timp și energie, din partea dânșilor și a întregii comunități din Creaca, punerea în siguranță a vechii bisericuțe a satului ar fi fost mult mai dificilă dacă nu imposibilă!”, scrie pe pagina oficială a proiectului.
Șindrila a fost realizată de către echipa meșterului Balin Florin Mihai din Budești, județul Maramureș.
Voluntarii care au muncit pentru a salva biserica de lemn din Creaca sunt Vasile Ofrim, Violeta Frisan, Verona Musteață, Maria Popa, Timotei Gordea, Eva Pavăl, Andrada Ambruș, Beatrice Imre, Flavia Orha, Ștefania Iacob, Răzvan Bandici, Ana Bocănici, Mihai Filip, Răzvan Stanciu, Flaviu Băcueț, Medeea Hent, Vlad Bonta, Răzvan Bandici și Silviu Valach, ajutați de meșterii și ucenicii Gheorghe Bonta, Tudor Bonta și Sebastian Bandici.
În Sălaj, echipa Ambulanța pentru Monumente înseamnă un grup de oameni dedicați: Lehene Valeria, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Bogdan Ilieș, Madalina Varga, Tudor Bonta și Tania Criste Tivadar.
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
În anul 2025, Ambulanța pentru Monumente Sălaj își propune să ajungă la castelul Bethlen de la Dragu și la bisericuțele de lemn de la Păușa și Doba.
Cei doritori se pot înscrie până pe 30 martie 2025. Pentru înscrierea ca voluntar la intervențiile de punere în siguranță a monumentelor mai sus amintite, accesați link-ul https://inscrieri.ambulanta-pentru-monumente.ro.
Dacă trimiteți un SMS cu textul PATRIMONIU la 8864, puteți să susțineți Ambulanța pentru Monumente cu 4 euro lunar.