Barbatul de 36 de ani ramane in arest 29 de zile

Procurorii DIICOT Salaj au decis sa le dea drumul celor doi elevi retinuti luni si care sunt implicati in trafic si consum de droguri. Conform declaratiei lui Dan Budusan, seful DIICOT Salaj, tinerii au fost pusi in libertate pentru ca sunt elevi, au fost sinceri si au recunoscut fapta. „Sunt la prima abatere, nu au antecedente. S-a impus masura obligarii de a nu parasi tara”. In cazul barbatului de 36 de ani implicat, procurorii au solicitat Tribunalului Salaj ca acesta sa fie arestat preventiv pentru 29 de zile, pana in data de 21 mai, ora 16. Tribunalul a admis cererea procurorilor. Dan Budusan a precizat ca nici barbatul retinut, Nitu Puscas Nicolae, nu are antecedente penale. Inculpatul are dreptul de a face recurs in termen de 24 de ore de la pronuntarea deciziei tribunalului.
Directorul liceului Tehnologic Voievod Gelu, Ioan Driha, ne-a spus ca elevii despre care noi am primit informatii, au fost azi prezenti la ore si ca nu a fost informat despre cazul lor. Directorul a spus ca nu stie ca in scoala sa se consume droguri.
Luni, intr-o actiune a DIICOT Salaj au fost prinsi in flagrant trei tineri care comerializau diferite cantitati de hasis. Doi dintre ei sunt elevi si au 19 ani. Drogurile au fost aduse din Spania in luna ianuarie de catre barbatul de 36 de ani. In urma perchezitiilor domiciliare a fost ridicata cantitatea de 151 de grame de hasis si un cantar de mare precizie, cu care erau portionate drogurile. Cei trei invinuiti au fost retinuti luni, printr-o ordonanta emisa de procurorul de caz, pentru 24 de ore.

Stii ce se intampla cu copilul tau?
Am cerut parerea unui psiholog privat din Zalau care ne-a spus ca la cabinet nu s-a prezentat vreun parinte care sa solicite consiliere, cu atat mai putin vreun elev consumator. Asta din cauza faptului ca, pentru parinti este foarte dificil sa recunoasca semnele consumului de substante psihoactive la copiii lor, dar si a faptului ca un adolescent consumator nu va recunoaste ca are probleme. Parintii pun pe seama varstei dificile a adolescentei problemele de comportament si nu pe seama consumului de droguri. Agitatia, lipsa de concentrare, nervozitatea si, mai grav, disparitia unor obiecte din casa sau a unor sume de bani, nu pot fi puse pe seama unor simple probleme de comportament adolescentine.De fapt, doar in acest stadiu isi pun parintii semne de intrebare, dar este prea tarziu, pentru ca asta inseamna ca tanarul este deja dependent. In acest stadiu, situatia este deja foarte grava si doar centrele de preventie si ajutor a consumului de droguri pot interveni. Chiar daca este asigurata confidentialitatea in cazul in care un copil ar apela de bunavoie la psiholog, acesta are datoria de a anunta parintii, intrucat se considera ca este periclitata viata adolescentului expus consumului de droguri. In Zalau exista un centru de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, coordonat de inspectorul Valer Merce.