Bursele „Sincai” si „Brancusi” sunt cu semnul intrebarii, dar elevii pot solicita bani de liceu daca provin din familii sarace.

Elevii din liceele si scolile profesionale salajene, care provin din familii cu venituri mici, vor primi si in anul scolar 2012-2013 „bani de liceu”, program ce consta in acordarea unui sprijin financiar de 180 de lei in fiecare luna, inclusiv pe perioada vacantelor, insa reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) nu au transmis inca informatii cu privire la termenele pentru depunerea dosarelor. Conducerile unitatilor de invatamant, bazandu-se pe reglementarile legislative in vigoare in anul scolar 2011-2012, au demarat procedura de depunere a solicitarilor pentru ca foarte multi elevi au nevoie de acest ajutor de la stat, mai ales ca anul trecut elevii au avut la dispozitie doar 15 zile sa depuna dosarele. „Eu am discutat cu dirigintii sa-i informeze pe elevi ce anume trebuie sa depuna la dosar pentru a beneficia de bani. Trebuie sa fim precauti pentru ca anul trecut s-au primit dosare doar pana la 1 octombrie. Suntem constienti ca pentru elevi sunt importanti acesti bani”, spune directorul Liceului Teoretic „Ion Agarbiceanu” Jibou, Liviu Simpalean. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj (ISJ) Salaj sustin ca nu s-a primit nici o nota de la Minister cu privire la programul „Bani de liceu”, astfel ca nu se stie pana la ce data se pot depune dosarele in cauza la secretariatele unitatilor de invatamant, dar nici daca au intervenit modificari in privinta criteriilor de acordare a bursei.”Inca nu s-a primit nicio informare de la Minister, insa directorii unitatilor de invatamant ne-au informat ca dirigintii au comunicat elevilor criteriile care au fost in vigoare si in anul scolar anterior si ca cei care indeplinesc conditiile pot sa intocmeasca dosarele. S-ar putea ca in zilele urmatoare sa primim informatii si atunci le vom comunica. Deocamdata, criteriile raman aceleasi”, a declarat pentru Graiul Salajului inspectorul scolar general adjunct, Maria Pop.
Pentru obtinerea pro-gramului social „bani de liceu” in anul scolar 2011-2012, termenul limita pentru depunerea dosarelor a fost data de 1 octombrie 2011 si au beneficiat de cei 180 de lei lunar 1.208 elevi salajeni. In luna mai, exista o propunere legislativa ca programul „bani de liceu” sa se transforme in burse „Gheorghe Sincai” – pentru elevii de liceu – si „Constantin Brancusi” – pentru elevii scolilor profesionale. In proiect era prevazut acelasi cuantum al burselor, de 180 de lei, insa in cazul elevilor scolilor profesionale Ministerul nu prevedea conditii pentru acordarea bursei, insemnand ca toti elevii puteau primi acest tip de sprijin financiar. In lipsa unor reglemetari, la aceasta data nu se stie daca prevederea legislativa va fi aplicata in acest an scolar.
Cat de sarac trebuie sa fie un elev sa primeasca bani de liceu
Pentru obtinerea „banilor de liceu”, elevul trebuie sa provina din familii al caror venit brut lunar pe membru de familie realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii cererii (iunie, iulie, august – daca cererea se depune in luna septembrie) nu depaseste suma de 150 de lei.
Totodata, primesc bani de liceu elevii care beneficiaza de o masura de protectie sociala sau se afla sub tutela ori curatela; elevii care sunt orfani si nu se afla in ingrijirea statului; elevii bolnavi de TBC, diabet, o boala maligna, insuficienta renala cronica, astm bronsic, epilepsie, cardiopatie congenitala, hepatita cronica, miopie grava, boli imunologice, bolnavi de SIDA sau infestati cu virusul HIV, poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta, reumatism articular, handicap locomotor, autism sau alte cazuri asemanatoare. Autoritatile locale vor efectua anchete sociale de verificare a declaratiilor de venit depuse de solicitant la secretariatele unitatilor de invatamant in care invata elevii. La calculul venitului pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile, exceptand alocatia de stat, bursele scolare si alocatia pentru sustinerea familiei.