Fosta conducere a Composesoratului Mesteacan data in judecata pentru un prejudiciu de doua miliarde de lei vechi
Ce se ascunde in spatele copacilor la Mesteacan
Padurea de la Mesteacan, comuna Almasu, ascunde multe lucruri. Saptamana trecuta, Graiul Salajului arata cum pasunea impadurita care apartine Composesoratului Mesteacanul a fost curatata, fiind taiati copacii de pe o suprafata de peste 35 de hectare, dupa ce un satean, Iulian Salajan sesiza fenomenul autoritatilor. Lucrurile iau amploare. Mergand pe urmele despaduririi unei pasuni pe care membrii composesoratului au dorit sa o redea circuitului initial, de pasune, am descoperit substraturile reclamatiilor, dar si motivele situatiei conflictuale aparute in sat. Dincolo de copaci si de loc de pasunat, la Mesteacan problemele sunt cauzate de bani.
Orgolii satesti pentru o pasune
Iulian Salajan a facut sesizari ca 41 de hectare de padure au fost puse la pamant de catre noua conducere a Composesoratului Mestea-canul. Dincolo de taierea copacilor, in satul Mesteacan exista o stare conflictuala intre noua conducere a Composesoratului, aleasa in luna aprilie a acestui an, si membrii fostei conduceri a aceluiasi composesorat, care au fost trasi pe linie moarta. Si, mai mult, noua conducere a composesoratului Mesteacan aduce acuzatii grave fostei conduceri, care nu poate justifica sume mari de bani, si pentru recuperarea carora s-a ajuns chiar la Judecatoria Zalau.
Lungul drum al banilor pentru pasunea de la Mesteacan
Composesoratul Mesteacan s-a organizat, prima data, in 5 februarie 2000, cand satenii l-au ales ca presedinte pe Opris Nicolae. Statutul prevedea alegeri la fiecare patru ani, dar se pare ca nu au avut loc pana in acest an. In 29 aprilie 2012 a avut loc o adunare extraordinara a celor 180 de membri ai composesoratului, in cadrul careia a fost aleasa o noua conducere, fiind desemnat ca presedinte Nicolae Pop. Insa, in anul 2007, cativa membri ai composesoratului ar fi stabilit o noua conducere, avandu-l ca presedinte pe Liviu Sabau, iar pe Iulian Salajan ca presedinte al comisiei de cenzori. Nicolae Pop spune ca nu a fost inregistrata niciodata la Judecatoria Zalau conducerea numita in 2007, in scripte ramanand primul presedinte ales in 2000, Opris Nicolae. Insa, conducerea asigurata de Liviu Sabau ar fi deschis un cont la o banca din Zalau, unde banii solicitati la APIA pentru intretinerea pasunilor au intrat si au fos administrati de Liviu Sabau si Iulian Salajan. Si nu au fost putini – din 2007 si pana la alegerile din luna aprilie a acestui an, prin acel cont s-au derulat sume de peste 12 miliarde de lei vechi.
Actiune penala pentru delapidare
Nicolae Pop, noul presedinte al Composesoratului Mestea-canul, spune ca s-a procedat la preluarea inventarului de la conducerea asigurata de Liviu Sabau si ca s-a comandat o expertiza contabila. „Cand am preluat noi, in contul de la banca erau 8,5 miliarde de lei. Dar, expertiza contabila pe care am comandat-o, a aratat ca 2,230 de miliarde de lei vechi nu se pot justifica. Sau au fost incheiate contracte oneroase”, spune Nicolae Pop. Presedintele a consultat o firma de avocatura si impreuna cu ceilalti membri ai composesoratului au decis sa deschida o actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului. „Le-am dat un termen de o luna de zile sa vina sa justifice sumele care lipsesc. In 9 septembrie am avut o intalnire cu cei trei, ale caror semnaturi au fost identificate pe hartiile de retragere a banilor din cont, adica Liviu Sabou, Alexandru Bene si Iulian Salajan. Primii doi au venit, dar Iulian Salajan nu s-a prezentat”, precizeaza Pop. Potrivit lui Nicolae Pop, fosta conducere nu a putut justifica diferenta de peste doua miliarde de lei. Astfel ca s-a deschis o actiune penala impotriva celor trei, care a fost depusa la Judecatoria Zalau, pentru delapidare, gestiune frauduloasa, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si neglijenta in serviciu, prejudiciul cauzat de acestia fiind de 210.699,62 de lei. In actiunea depusa la Judecatoria Zalau, conducerea Composesoratului cere instantei sa intreprinda toate demersurile pentru stabilirea vinovatiei celor trei si tragerea lor la raspundere conform contributiei in savarsirea faptelor penale semnalate, precum si instituirea de sechestru asigurator asupra bunurilor detinute de acestia pana la recuperarea prejudiciului cauzat.
„Ei au distrus padurea”
Desi a fost acuzata ca a distrus padurea instaurata in mod natural pe pasunea de la Mesteacan, noua conducere a Composesoratului spune ca, de fapt, padurea a fost jefuita de fosta conducere. „Au facut contract de paza cu Ocolul Silvic Huedin si au platit pentru paza padurii, dar cei de la Huedin nu au pazit o singura zi padurea composesoratului. E un adevarat jaf acolo, ce s-a facut, in lipsa pazei”, spune Nicolae Pop. Asa ca, odata cu preluarea administrativa a Composeso-ratului, noua conducere a revenit la Ocolul Silvic Almasu, care sa asigure paza padurii. „In perioada de predare-primire de la Ocolul din Huedin la Ocolul din Almasu s-a stabilit un prejudiciu de 63 de milioane de lei prin identificarea unor taieri nelegale a 138 de arbori”, arata Nicolae Pop. Presedintele composesoratului Mesteacanul spune ca, prin curatarea pasunii, a facut rost de suficiente lemne pentru a le da membrilor composesoratului, fara a mai intra in padurea satului. „In felul acesta am salvat padurea, nu am distrus-o. Am redat pasunea destinatiei initiale, prin lucrarile de curatare, iar lemnele rezultate le impartim membrilor composesoratului”, precizeaza Pop.
Nicolae Pop spune ca in urma reclamatiilor facute de Iulian Salajan s-a ajuns la tot felul de discutii intre membrii comunitatii si ca face tot ce ii sta in puteri sa lamureasca lucrurile. Duminica, s-a adresat oamenilor din Mesteacan, la biserica, pentru a le spune cum stau lucrurile in legatura cu composesoratul. Le-a povestit toate demersurile pe care le face cu administrarea pasunii si a padurii si cum incearca sa recupereze prejudiciul creat de vechea administratie. „Vrem sa clarificam lucrurile si in presa, pentru ca domnul Salajan a facut reclamatii si la dumneavostra. Oamenii din sat mi-au acordat increderea lor si mi-au cerut sa ma ocup de Composesorat, asa ca fac tot ce pot sa fie bine pentru ei. Ii asigur ca vom face tot ce putem sa recuperam prejudiciul creat de fosta conducere. Si vrem sa readucem linistea in sat, pentru ca s-a ajuns prea departe cu reclamatiile si acuzele”, a mai spus Nicolae Pop.