Legea educaţiei a fost inaintată Parlamentului in forma propusă de UDMR.
Mult-aşteptata lege a educaţiei propusă de UDMR a fost aprobată de Guvern şi trimisă in Parlament pentru adoptare. Deşi nu va intra in vigoare decat la inceputul anului şcolar viitor, această lege naşte o serie de intrebări. Cel mai des invocat este articolul 37 din lege, care se referă la stu-dierea materiilor istorie şi geografie in limbile minori-tăţilor naţionale. In articolul cu pricina se stipulează clar că „in invăţămantul primar, gimnazial şi liceal cu predare in limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Geografia Romaniei se predau in aceste limbi… cu obligaţia transcrierii şi a insuşirii toponimiei şi a numelor proprii romaneşti şi in limba romană”. Tot in acelaşi articol se mai arată că „se introduce ca materie de studiu Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale cu limba de predare limba maternă”. Interesant este că denumirile de localităţi romaneşti vor fi „traduse” in limbile minorităţilor naţionale.
La această din urmă prevedere nu ni se spune ce aspecte ale istoriei minorităţilor se vor studia, şi aici ne referim in special la istoria maghiarilor din Transilvania. Nu ştim dacă vor fi relatate toate aspectele bune sau rele, sau se vor omite aspectele care pun intr-o lumină nefavorabilă minoritatea maghiară.
Inspectorul de istorie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj a declarat că „deocamdată nu se cunosc toate detaliile acestui caz. O comisie de specialitate va lucra la acest manual, care este separat de cel al Istoriei romanilor. Nu pot spune cu certitudine ce aspecte vor fi studiate. Pană nu se definitivează conţi-nutul manualului nu ştiu ce va cuprinde”.
Elevii maghiari vor studia o Istorie diferită de cea a elevilor romani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...