In Salaj, colectarea selectiva a inceput de ceva ani si au aparut containerele co-lorate, in functie de deseul colectat. SC Ave Ecoserv SRL presteaza activitatea de salubrizare (colectare, transport, depozitare deseuri municipale si industriale; colectare, valorificare si reciclare a deseurilor) inca din anul 2007, in municipiul Zalau si nu numai. „Avem contract si cu 30 de primarii comunale din judet”, a spus Cristian Talos, directorul executiv al SC Ave Ecoserv. „Sunt comune unde treaba merge mai bine si altele in care nu se colecteaza asa de bine. Am impartit saci menajeri si am amplasat containere in intersectIile din sate. Daca exista stradute pe care masina noastra nu are acces, angajatii nostri merg pe jos pana la poarta si ridica gunoiul”, a spus Talos. Anul trecut, la intai septembrie s-a dat startul competitiei „Orasul Reciclarii” la care s-a inrolat si Zalaul, alaturi de alte 19 primarii resedinte de judet. Concursul a ajuns la final in 28 februarie, dar inca nu s-au primit rezultatele. Talos Cristian ne-a spus ca cele doua criterii dupa care se va decide castigatorul sunt cantitatea de material reciclabil colectat ra-portat la numarul de locuitori si starea punctelor de colectare, adica a containerelor. „Daca la primul punct Zalaul sta foarte bine, la al doilea avem dezavantajul ca avem containere din 2008 si sunt altii care le au din 2012” a explicat Talos. Ave Ecoserv a fost partener in proiectul Ecoprovocarea si orgnizator al concursului Ecoaventura, la care au participat elevi de scoli si licee din Zalau.

De la entuziasm la aversiune fata de colectarea a deseurilor
Din cele spuse de profe-sori, diriginti si elevi participanti la Ecoaventura, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, la finalul concursului. Copiii au fost motivati initial prin faptul ca li s-a promis ca, daca vor iesi castigatori, vor primi produse electronice in valoare de 150 ron fiecare, si un I Pad prin tragere la sorti. In prezentarea de inceput li s-a spus ca fiecare kilogram de deseu are un numar de puncte, in functie de categorie: plastic, aluminiu sau hartie. Cei de la Ave Ecoserv le-au spus ca nu pot preciza pretul unui punct, pentru ca acesta variaza, dar le vor comunica pe parcursul competitiei. „Nu ne-au mai spus nimic, n-am stiut nici macar la final pe ce loc ne-am clasat”. „Au fost mentionate doar primele trei locuri, fara sa se prezinte clasamentul pentru urmatoarele pozitii”, a spus o profesoara implicata in concurs. La final, premiul a fost pe cantitati, nu pe puncte. „A fost o dezamagire pentru ca sumele au fost ridicole, erau profesori si elevi care nu s-au regasit. Un kilogram de aluminiu pe piata trece de 100 de ron, iar noi am primit 80 de bani pe kilogram”, ne-a mai spus cadrul didactic.
Cristian Talos, director executiv la firma Ave Ecoserv ne-a spus ca premiile in bani au fost de 7.000 de lei, plus produse de 3.000 de lei si iPad- ul de vreo 1.500 de lei. Departajarea s-a facut corect, in functie de puncte. In final, din clasele castigatoare, fiecare elev a primit mai mult chiar decat li s-a promis. Nu au putut fi mentionati toti participantii la festivitatea de premiere pentru ca erau prea multe clase participante. „A fost mai relevant sa subliniem cantitatea colectata si nu punctele, ca sa inteleaga toti cei prezenti la festivitatea de premiere. Dar premierea in sine s-a facut pe punctele adunate. Nu ne-a contactat nimeni sa ne spuna ca ar avea nemultumiri, dar pot sa va spun ca rar o firma privata investeste in concursuri si premii. In plus, ne-am deplasat de cate ori a fost nevoie sa ridicam ce s-a colectat si am impartit saci tuturor celor 92 de clase participante”, a mai spus Talos. „Ca sa fim mai specifici, intr-un concurs asemanator la nivel national organizatorii au platit kilogramul de hartie cu 10 bani, iar noi am platit cu 20 de bani per kilogram. Deasemenea, ei au platit kilogramul de pet-uri cu 15 bani iar noi cu 40. Din totalul de 28.996,4 kg de reciclabile colectate, 86 la suta a reprezentat hartie, doi la suta au fost doze de aluminiu si restul, pet -uri. Un kilogram de hartie a valorat doua puncte, un kilogram de pet, patru puncte si un kilogram de aluminiu, opt puncte”, ne-a mai informat Talos. Festivitatea de premiere a Ecoaventura a avut loc in 15 martie, la Primaria Zalau, in sala Avram Iancu.
Pentru edificare am contactat si profesorul de la o clasa castigatoare. Acesta ne-a confirmat cele spuse de Talos si anume ca au primit premii in valoare mai mare decat 150 de ron. „Totusi ne-am fi dorit sa stim de la inceputul actiunii cat era valoarea punctului colectat. Valoarea a fost mai mica decat ne-am fi asteptat”, a spus profesorul de la clasa castigatoare.