Proprietarii ale caror case se vor deteriora in urma lucrarilor mari de infrastructura vor putea fi despagubiti.
Firmele care realizeaza lucrari la drumuri, cai ferate, aeroporturi vor fi obligate prin lege sa incheie contracte de asigurari. Astfel, ele vor putea acorda despagubiri persoanelor ale caror proprietati au fost afectate de lucrarile la infrastructura. Initiatorul legii, senatorul UDMR de Salaj, Fekete Andras ne-a spus ca „ideea a pornit de la experientele neplacute pe care le-au avut locuitorii din judetul nostru anii trecuti. Au fost mari probleme cu cei de la Itinera cand au lucrat pe E81. De atunci au mai fost reclamatii si de la Fildu, Criseni sau Mirsid, unde nenumarate case au crapat din cauza autovehiculeleor de mare tonaj, de peste 30-40 tone. Camioanele au transportat peste capaci-tate cantitati imense de materiale de constructii provocand degradarea drumurilor si craparea caselor. Pana acum oamenii nu au avut cui se adresa, eventual puteau da in judecata firma constructoare. Dar cei care au avut de suferit, si s-au trezit cu casele crapate, mai ales ca majoritatea erau saraci, nu aveau cum sa suporte cheltuielile pentru un astfel de proces. Mai mult, ce sanse de castig ar fi avut ei, cand firmele constructoare sunt companii multi-nationale, cu case de avocatura in spate?”
Initiativa UDMR
Fekete Andras a explicat ca firmele care lucreaza la drumuri vor fi astfel obligate sa fie mai responsabile. Legea va stabili in ce conditii si cine va plati daunele pentru un imobil degradat, in cazul in care deteriorarea a fost cauzata de lucrari. O comisie de specialisti va stabili paguba si suma cuvenita ca despagubire. Sunt incluse aici si despaguibirile pentru deteriorarea retelelor de apa, curent electric, gaz sau canalizare. Dupa cum a apreciat senatorul UDMR de Salaj, companiile de asigurare vor avea de identificat potentialele surse cauzatoare de deteriorari, cum ar fi modul de respectare a vitezei si incarcaturii autovehiculelor. La aceasta data initiativa legislativa la care a subscris si Cseke Atilla, a trecut de Senat, a fost avizata de Ministerul Transporturilor, a primit unda verde de la comisiile Camerei Deputatilor si se spera ca in cel mult o luna de zile, legea sa fie promulgata.
Drumarii obligati sa plateasca pentru casele crapate
Articole
Sălaj: Șofer băut, rănit în accident.
Duminică, 5 ianuarie, la ora 02.48, un bărbat de 20 de ani a fost transportat la spital după ce a intrat cu mașina într-un șanț din Camăr. Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea sălăjeană Camăr, a avut loc un accident rutier. L-au testat cu etilotestul pe tânăr și a reieșit o alcoolemie de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărului i-au fost…
Mai mult...AVARIE! Zeci de blocuri din Zalău au rămas fără apă
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi la furnizarea apei potabile pe mai multe străzi din Zalău. Motivul invocat sunt lucrările de remediere ale unor avarii la rețea. Data efectuarii lucrarii: 08 Ianuarie 2025 Localitatea/Localitatile: ZALAU Strada/lista strazilor afectate: Str. Torentului, str. Ialomitei, str. Oltului, str. Argesului, str.Ariesului, str. Tuser Teodor si blocurile: T9, T10, T11, T12, T13, T14, T15, T16, T17, T18, T19,T21, T23, T25, T27, T29, T12, T10, P2, P3;Ora estimata pentru reluarea serviciului: 14:00
Mai mult...