Serviciile Centrului de Sanatate Mintala, situat in curtea Spitalului Vechi, sunt gratuite.
Salajenii cu diverse afectiuni psihice pot fi diagnosticati si tratati in regim ambulator (adica fara a fi internati) la noul Centru de Sanatate Mintala, inaugurat ieri la Zalau. Centrul se afla in curtea Spitalului Vechi si a fost amenajat printr-o finantare in valoare de peste 450.000 de lei, asigurata de Consiliul Judetean Salaj.
Dupa cum ne-a declarat medicul psihiatru Corina Marta, coordonatorul centrului, pacientii care considera ca au o afectiune psihica se pot adresa aici direct, fara a fi nevoie de o trimitere de la medicul de familie, inlaturan-du-se astfel inconvenientul dat de teama fireasca de a nu fi judecat sau considerat nebun. O dovada de asigurat este solicitata doar in cazul in care este nevoie de prescrierea unui tratament medicamentos. Pe langa consultatii psihiatrice, salajenii mai pot beneficia aici, gratuit, de servicii de consiliere, de psihoterapie de grup si individual, de activitati de terapie ocupationala si recreative. De toate acestea se vor ocupa, alaturi de medicul psihiatru coordonator, inca doi medici psihologi si trei asistente.
Dincolo de avantajul ca permite accesul direct al pacientilor la servicii medicale de specialitate, centrul este vazut, potrivit dr. Marta, si ca un tampon intre pacienti si sectia de psihiatrie a spitalului, supraaglomerata cu cazuri care, probabil, ar putea fi solutionate si in regim ambulatoriu.
Ultimii din regiune
Infiintarea unor astfel de centre in toate judetele a fost prevazuta printr-un ordin al ministrului Sanatatii inca din 2006, Salajul fiind ultimul judet din regiune care nu a avut, pana in acest moment, o astfel de institutie. O forma redusa a centrului, Laboratorul de Sanatate Mintala, a functionat si pana acum in ambulatoriul Spitalului Judetean, cu o activitate reprezentata de aproximativ 5.000 de consultatii pe an.